inslag
De meteoriet die afgelopen vrijdag boven het Russische Oeralgebied ontplofte deed me gelijk denken aan de laatste keer dat een meteoriet van deze grootte op aarde eindigde, meer dan honderd jaar geleden bij Toengoeska in Siberie. een enorme explosie plaats bij de rivier de Stenige Toengoeska, die bekendstaat als de Toengoeska-explosie of Grote Siberische Explosie
Dat er bijna niemand gewond raakte in het bijna verlaten gebied op 30 juni 1908 was niet zo raar. Toengoeska (nu Evenkië, sinds 2007 bestuurlijk onderdeel is van de kraj Krasnojarsk) in Siberië is een onbewoond gebied.. Als gevolg van de explosie braken tot in een omtrek van 30 tot 40 kilometer bomen af aan de basis van de stam. De foto’s die er later gemaakt zijn geven nog steeds een heel vreemd beeld.
Vorige week hebben bijna duizend mensen medische hulp gezocht als gevolg van de meteoor die door de atmosfeer kwam. (Russische persbureau Interfax). De meeste mensen hebben snij- en schaafwonden als gevolg van rondvliegend glas nadat talloze ruiten door de knallen waren gesprongen. Onder de gewonden zijn 204 kinderen, zo meldt AP. Volgens andere berichten zijn er drie mensen ernstig aan toe; hun situatie is levensbedreigend.
Over de oorzaak van de explosie van 100 jaar geleden wordt nog veel gespeculeerd, de meest geaccepteerde verklaring is de ontploffing van een meteoriet op circa 8 kilometer boven het aardoppervlak.
Nu in de 21e eeuw is het anders. Dat een meteoriet zoveel schade veroorzaakt, is al zeldzaam. Geluk bij een ongeluk dat de meteoriet in een bevolkt gebied van Rusland is neergekomen dus meer ooggetuigen maar het grote verschil: er is beeld. Miljoenen Russische automobilisten hebben een dashboardcamera met een zuignap aan hun voorruit hebben hangen, die continu filmt (als bewijs tegen chanterende/corrupte politiemensen) als een bewakingscamera.
Wij in Nederland (met een viertal inslagen in de laatste twee eeuwen) moeten het doen met een verslag in de Utrechtse Courant van 3 juni 1843:
‘Gisteren avond, ongeveer te 8 uur, is in de gemeente Blaauwkapel op een klein uur afstands van de stad een meteoorsteen neergevallen. Na eene hevige uitbarsting, uit drie of vier op elkaar volgende slagen bestaand, die eenige overeenkomst hadden met kanonschoten, werd een fluitend of huilend geluid waargenomen, dat door zijne vreemdaardigheid bij de dorpsbewoners eene angstige verbazing verwekte. De knecht van den landman Jan Teunisse Bosch, de paarden van het land brengende, zag op korte afstand van zich een zwaar lichaam in de grond slaan met zulk eene hevigheid, dat het zand tot op eene groote hoogte in de lucht opvloog. Zich van eene spade voorzien hebbende, keerde hij naar die plaats terug en vond den steen op eene diepte van drie voet op de zandlaag, die zich onderden kleibodem uitstrekt. Dezelve weegt 7 nederl. ponden, heeft eene onregelmatige, langwerpige gedaante, en is uitwendig met de aan deze raadselachtige ligchamen eigene zwarte korst omgeven, die slechts op eene plaats beschadigd is, waar de inwendige grijze stof des steens te voorschijn komt’.
http://www.nrc.nl/nieuws/2013/02/15/alle-meteorietinslagen-op-aarde-op-interactieve-kaart/
Comments