Spotprent

Jaren geleden was ik liefhebber van:  De Opstoot. 

De Opstoot was een Vlaams-Nederlands satirisch tijdschrift dat in 1982 kortstondig verscheen. Het blad was een initiatief van Jos Collignon, Lex van Almelo en Hans van Laarhoven. De ondertitel "Een satirisch blad: dat lukt nooit in Nederland" moet als profetisch worden beschouwd: er verschenen maar 13 nummers van het tweewekelijkse blad tussen januari en juli. Een

Marokko heeft dit WK de show “gestolen” en DE  bokaal echt verdiend! Dan heeft de tekenaar met  2 blije jongens, met duidelijke Noorafrikaanse trekken, duidelijk gemaakt dat het feest is: wapperende vlag van Marokko. De groene vijfpuntige ster in het midden (symbool van de islam: vijf pilaren) vertegenwoordigt de Marokkaanse regering en de rode achtergrond vertegenwoordigt het land van het Marokkaanse volk. Dus geen Davidster (hexagram. Nota bene: De eerste beschrijving van de magie van het hexagram in relatie tot Koning David stamt uit de Koran).


 In Doha waren veel voetballiefhebbers. Velen kozen bij iedere wedstrijd een favoriet ( vaak ook omdat hun eigen land niet deelnam of al was uitgeschakeld). In de loop van het toernooi waren de Arabieren/ Arabisch sprekenden voor Iran, Qater, Saoedi Arabië en Marokko. Het bereikte de halve finale en iedereen was trots. Op het voetbal uit Afrika, uit de Maghrib. Het voetbal van het volk, de Arabieren en islamieten. 


Het was feest. Maar deFIFA  wilde graag anders. Kijk hoe beteuterd Infantino er bij staat. 
Een briljante spotprent in mijn beleving. 

Comments

Popular Posts