atletiek tragedie

In een woning aan de Akerdijk in Badhoevedorp, werden, twee lichamen (leden van het zelfde gezin) op donderdagmiddag gevonden door de politie Kennemerland. Enkele uren voor de ontdekking van die lichamen, werd in Zaandam bij een flat aan de Perim het lichaam gevonden van een man, die mogelijk de hand aan zichzelf had geslagen. De man die zelfmoord pleegde, zoveel is duidelijk, blijkt de 69-jarige echtgenoot en vader van de slachtoffers. Hij ging bij wild vreemde mensen naar binnen en stapte op de veertiende verdieping van het balkon.

De politie ging bezig met een uitgebreid sporenonderzoek in Badhoevedorp. De lichamen die werden aangetroffen in de woonkamer van de woning blijken van de 68-jarige bewoonster en haar 36-jarige zoon te zijn. De twee zijn door geweld om het leven te komen, aldus de politie. De politie onderzoekt nog wat zich precies in de woning heeft afgespeeld. Daarvoor zijn 20 mensen op de zaak gezet. De lichamen van de moeder en de zoon waren zó ernstig verminkt, dat de politie zelfs het geslacht niet kon herkennen. Later blijken de verwondingen te zijn toegebracht met een stomp voorwerp. Voor de identificatie was een gebitsanalyse nodig.

Dit is een samenvatting van de ANP-berichten die in diverse Nederlandse kranten te lezen was. Later verschijnen er ook verhalen over mogelijke scenario’s in het AD en de T.
Kort gezegd:Achter de dubbele moord en de daarop volgende zelfmoord gaat een droevige familiegeschiedenis schuil rond een atleet van nationale sub-top niveau maar met enorme drive en ambitie: Bas de Vos.

Nadat Bas eerst op Kombij sport zat kwam hij naar Haarlem. De afstand tussen Badhoevedorp Haarlem was te ver om te fietsen dus bracht vader Henk hem met de auto. Meestal alleen, soms met zijn vrouw, soms met een hond en dan nog zat hij in zijn eentje. Vaak zat hij de hele training roerloos op de tribune in hield alles maar dan ook alles nauwlettend in de gaten. Erg lang heeft dat niet geduurd. De trainingen waren nooit volgens zijn standaard of de trainers niet goed genoeg volgens hem. Bas kon het ook niet snel goed doen op trainingen en wedstrijden. Vaak droop hij af. Hangende schouders en slepende tred. Armen bungelend langs zijn lijf, hoofd tussen de kromme schouders en naar beneden kijkend. Terwijl de vader er met ziedende blikken en druk gesticulerend naast liep.

De man met de priemende blik zat later vaak met een donker jasje aan op de tribune en een notitieboekje. Hij werd autodidact op het gebied van alles wat met atletiektraining te maken had en kende een doelgroep: zijn zoon. De Russische literatuur in Duitse vertaling werd doorgenomen en uitgevoerd . Bas kweekte spierbundels en ging ook kogelstoten.

Menig maal kwam ik ze tegen want ik begeleide Rick Wassenaar, een leeftijdsgenoot van Bas. Waar Ab en Gonny op de achtergrond bleven gingen pa Vos met name steeds meer alles bepalen. De tegenstelling zou niet groter kunnen zijn. Beide ouders offerden veel op voor het slagen van hun kind in de atletiekwereld. Maar het leek steeds meer of pa de Vos zijn eigen dromen projecteerde op zijn zoon. Ze verkasten menig maal naar weer een andere club. Overal botste de eigenwijze oude Vos en de jongen Bas werd steeds stiller en in zich zelf gekeerd. Bas bleef uiteindelijk wel als een van de weinigen van zijn jaargang over en bleef fanatiek wedstrijden doen.

Ik verwachtte eerlijk gezegd dat hij zijn pa een keer flink op de bek zou timmeren. Na weer een teleurstelling. Weer een blessure. Of weer geen kampioenschap. Slechts twee keer lukt het hen om Nederlands kampioen te worden maar slechts bij de NK indoor. Wel met een respectabele 15m71cm op dat moment de vierde prestatie aller tijden en 21 centimeter verder dan hij buiten ooit zal springen.

Speculaties dat vader Henk de Vos (69) zijn vrouw Tony (68) en zoon Bas (36) om het leven bracht, omdat hij niet kon verkroppen dat zijn zoon nooit de Olympische Spelen zou halen, zijn slechts speculaties. Nooit zullen we weten wat er in hem om ging. Niet in pa maar ook niet wat Bas werkelijk dreef. De afscheidsbrief, voor de achter gebleven familie, zal ook niets verhelderen voor de buitenwacht.

Kort na een honkbal drama nu een atletiek tragedie in de Nederlandse sportwereld. Beide zijn niet uniek. Zijn ook niet exclusief voor de wereld van de sport. Toch worden ze net als sportprestaties uitgevergroot tot een eigen werkelijkheid.

opnieuw correcties/aanvullingen gedaan :11-12-2011 door GL.

Comments

Jaap said…
Het is goed om af en toe nieuwe puzzelstukjes te vinden over het hoe en waarom. Ik vond een opvallend detail altijd dat Bas hangende schouders had bij zo'n buitenproportioneel gespierd lichaam. De houding had kennelijk een mentale achtergrond.. Ik heb zelf ook nog een stukje over Bas de Vos geschreven, voor zover ik hem kende...
coachG said…
bedankt voor je reactie jaap. ik las je reactie op LV en nu op je blog: mooie ingetogen persoonlijke ontboezeming.
Eric Roeske said…
Knap geschreven mannen (Gerard én Jaap). Wat een tragedie.......

Eric Roeske

Popular Posts