kloksmeer

In de Woldstreek (Gemeente Slochteren)wordt al meer dan 100 jaar in de nacht van oud op nieuw in Siddeburen en Schildwolde de klok van 20.00 tot 08.00 uur geluid. Het lijkt op het zogenaamde Sint Thomasluiden.

Sint-Thomasluiden is een traditie die er in bestaat dat tussen 21 december (de kerkelijke feestdag van Thomas Becket) en 31 december klokken worden geluid. De traditie wordt met name in ere gehouden in Zuidoost-Friesland waar veel vrijstaande klokkenstoelen zijn die door het volk makkelijk geluid kunnen worden. Er is nu elk jaar nog Sint-Thomasluiden in Katlijk en Oudehorne, waar eenieder op de genoemde dagen een ruk aan de luidklokken mag geven. In deze dorpen wordt het luiden nu gestimuleerd en worden wedstrijden gehouden waarin wordt gekeken welk tweetal het best de vierkante slag, een bepaald ritme van twee klokken, kan luiden.
bron: wikipedia.

De overeenkomst is dat het luiden van de klok tot doel heeft: het verdrijven van de boze en kwade geesten van het oude jaar, zodat deze niet mee het nieuwe jaar ingaan.

De traditie die in beide genoemde dorpen in stand wordt gehouden komt op naam van het zogenaamde kloksmeercomité. Volgens overlevering mogen alleen ongehuwde jongens, ouder dan 16 jaar, deel uitmaken van dit comité.
Direct na het laatste woord in de kerkdienst op oudejaarsavond begint zowel in Schildwolde als in Siddeburen om 20.00 uur het klokluiden. Dit luiden gaat ononderbroken de hele nacht door.

Op Oudejaarsdag zelf het zogenaamde ’kloksmeer’ opgehaald door leden van het kloksmeercomité. Om het klokluiden gesmeerd te laten verlopen wordt er een een collecte voor 'een borreltje' gehouden zodat in de oudejaarsnacht
er voor de inwoners, die de klok bij toerbeurt mogen luiden, een beloning is. Van acht tot acht klinken de klokken dus door de Woldstreek.

bron: Bokkeblad week 52 2011



foto ©Arnold Boerema: Juffertoren Schildwolde.

Comments

Popular Posts