5/6 december


Vanavond is Sinterklaasavond, 'pakjesavond', de avond voor de verjaardag (eigenlijk de sterfdag of 'feestdag') van de heilige Nicolaas van Myra (280-342 na Chr.).

Historisch gesproken is er over hem nagenoeg niets bekend. Des te meer weten de legendes over hem te vertellen....
In de legenden staat Nicolaas' medelijden voor kwetsbare mensen in moeilijkheden centraal. Zo wierp hij goudstukken in het huis van een arme man die de bruidsschat van zijn dochters niet kon betalen. Daardoor verhinderde hij dat de dochters in de prostitutie terechtkwamen. Ook redde bisschop Nicolaas schipbreukelingen en gaf hij een ontvoerd jongetje terug aan zijn moeder. Het meest opzienbarend is het verhaal dat de heiligman drie kinderen uit de doden zou hebben opgewekt. Zij waren door een gierige herbergier vermoord en hun lijken werden voor kannibalistische doeleinden in een ton gepekeld. Een andere versie van het verhaal spreekt over drie priesterstudenten die door Nicolaas weer in het leven werden geroepen.

De wonderverhalen over Sint Nicolaas spraken zodanig tot de verbeelding dat in veel landen rond 6 december, de feestdag van de heilige, volkstradities ontstonden. Pakjes avond is er dus een van. Maar dit weekend zijn de meeste pakjes al uitgepakt. De maandag is te lastig voor tradities als het geen vrije dag oplevert. Deze dag vandaag. is mosterd na de maaltijd.



http://www.rkk.nl/abc/detail_objectID615650.html

Comments

Popular Posts