geluksgetal van de dag: 13, treze, dertien


 Tien jaar plan.... 

Dertien jaar geleden landde Diana in Brazilië.
De start van een geweldig avontuur.
We zaten in Uberlandia. tijdelijk werd er gezegd door de Braziliaanse atletiek bond.
Dus maakten we ons niet echt druk, want we troffen daar de familie Scholten. De start van een vriendschap die zich moeilijk laat vergelijken. waar we ook nu nog steeds heel blij van worden.
Na een jaar in het hotel Portobello en een jaar in een leuk huisje op de heuvel vlak bij Parque do Sabia,  richting Rio de Janeiro.
Wonen op de Copacabana in een appartement slechts 200 stappen van de fameuze boulevard aan het mooie strand. Terwijl ik bij Powerade aan de slag was ging Diana vrijwilligers werk doen. Engelse les in een weeshuis. Dat was de start van een project met Davide. Een jongeman die zijn broertje en zusje ondersteunde en naar Nederland ging voor een door Diana geregelde en begeleidde stage in Limburg.
Het vervolg leverde de start van EduMais op. 
Wel in een jaar met een dilemma want ik ging onverwacht naar 'huis'. Het contract met Powerade was  tussentijds opgezegd. Terwijl we een strafrechtelijke procedure starten en ik af en toe in de “cidade maravilhoso”op bezoek ging ontwikkelde Diana onze net opgerichte stichting. 
Onverwacht nog even in Rio voor de OS met de KNAU en Nadine Broersen. Maar toen namen we de beslissing dat ik in Nederland aan de slag zou gaan bij MCZ, een huis in Stad (dus Brouwersstraat verkopen) en Diana de stichting verder vorm zou geven in de favela met Solar als partner. Dat groeide uit tot een prachtig project met geweldige ontwikkelingen voor de kinderen, voor de stichting en voor Di zelf.
We maakten plannen en nieuwe planningen maar ondertussen verkaste Diana steeds omdat een eigen plek erg kostbaar was en we alles in EduMais stopten. Naast de bemoeienissen met de RioOranje school door de jaren heen: voorzitter - vertrouwnespersoon-vrijwilliger en leerkracht.

Toen gooide COVID roet in het eten. In eerste instantie omdat ik eerder uit China zou vertrekken maar nog meer omdat Diana ernstig ziek werd van de gevolgen van deze epidemie en de gerelateerde rhabdomyolysis.


Rhabdomyolysis is caused by necrosis of muscles and leakage of intracellular contents into blood circulation. It is most commonly caused by trauma, crush injuries, drugs, toxins, immobilization, compartment syndrome, prolonged surgical procedures, and less likely by infections. Infection-related rhabdomyolysis is rare, but not uncommon, and is seen in both viral and bacterial infections

Dat versnelde de beslissing om de organisatie van EduMais onder de loep te nemen en ook op zoek te gaan naar een eigen plek. 


Nu dertien jaar in is dat gelukt. Deze week de laatste hand aan de verbouwing van ons appartement in Copacabana. Een eigen plek in Brazilië.

Diana ruim tien jaar in Rio (bijna elf) en alweer 13 jaar in Brazilië!!

En ik:
2010-2015 Brazilië: Uberlandia en Rio de Janeiro
2016-2019 Nederland: Groningen
2019-2021 China; Beijing
2021-heden Saudi Arabie: Riyad

Op naar de volgende jaren.



Comments

Popular Posts