Bonen

uitzicht op de Borg.


In de volksmond heet het een wisselwoning. Wisselen tussen het ene huis en de andere. Maar het is in moderne tijden dus heet het een modulaire woning. Als moet in modules aangeboden worden, studies bijvoorbeeld en huizen modulair opgebouwd. Beetje knutselen met lego zeg maar.
Aan de rand van het dorp, haaks op de Hoofdweg is de Slochterveldweg staan dus wisselwoningen en ook Lukas Duijts heeft er zijn intrek genomen. In het bevingsgebied van de voormalige gaswinning van het Slochterveld, zijn de modulaire wooneenheden van Daiwa House te vinden. Opgesteld in strakke rijen. Zeer functioneel. Maar niet zoals de boerderij die hersteld gaat worden. 

Elke regio in Nederland heeft zijn eigen traditionele stamppotgerechten, en stamppot met bruine bonen is een van de variaties die typisch is voor Groningen.  Deze provincie staat bekend om zijn rijke agrarische geschiedenis. Van oudsher werden er in Groningen veel bruine bonen verbouwd, wat heeft bijgedragen aan de populariteit van dit gerecht in de regio. Vanwege de structuur van de stamppot wordt hij ook wel stopverfgenoemd. Het is een traditie geworden dat als ik rond mijn verjaardag aanschuif deze maaltijd op tafel komt. Het is favoriete eten. Heerlijk.


Uitzicht, vanuit de achterkant,  op kerkhof en baggerputten

 

Comments

Popular Posts