Solstitium

De zonnewende (oftewel zonnestilstand) is de voor sommigen belangrijke gebeurtenis waarbij de zon, vanaf de aarde gezien, de meest noordelijke of zuidelijke positie bereikt. Op aarde wordt deze positie gemarkeerd door de beide keerkringen. De dagen lengen tot dit moment. Tijdens de zonnewende staat de zon precies boven de noorder- of Kreeftskeerkring.
Het middelpunt tussen beide punten wordt bereikt als de zon precies boven de evenaar staat. Er is dan sprake van een equinox of nachtevening. Dag en nacht zijn dan overal op aarde even lang. De zomerwende of midzomer (Latijn: solstitium aestivum), die op het noordelijk halfrond in de zomer plaatsvindt, luidt het begin in van de zomer. Dit jaar was de ook weer 21 juni, maar soms ook al 20 juni, is dan het langst.
Laatst zag ik een documentaire over de stenen van Stonehenge. Waar schijnbaar het verschijnsel van de zonnewende zeer van belang achtte . En ook in Duitsland heb je een observatorium Goseck. Ook in de pyramides zitten soms van de observatiepunten. En in een oude tempel ik dacht in Ierland (heb het boek in NL).
Meer dan 36.000 mensen hebben dit jaar bij het stenenmonument Stonehenge het begin van de langste dag van het jaar gevierd. Volgens de BBC bezochten nog niet eerder zo veel mensen het evenement bij de eeuwenoude stenencirkel in Zuidwest-Engeland.
In Qatar blijft dat een vreemd gevoel als je de lange avonden in Nederland gewend bent of de Scandinavische zomers mee gemaakt hebt. Om half zeven ’s avonds is het donker. OK, om kwart voor vijf komt de zon op maar toch. Een echt lange dag is het nooit. Ik heb de langste dag gewoon weer gemist hier.

Lees ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Chichen_Itzain

Comments

Popular Posts