oil and gas

In Qatar was het al DE business: olie en gas. Toen dacht ik ook al regelmatig terug aan Slochteren. Mijn geboorteplaats en toentertijd een van de grootste gemeenten van Nederland. Gedurende mijn jeugd was er de winning van gas uit de gasbel. Uitgroeiend tot wat ik spottend de reddingsboei van Nederland. Maar goede vrienden, die boven de kassakraker van de staat woonden, kregen pas gas voor de deur toen het twintig jaar later was.
Meestal ontstaat dan ook het gevoel van onrecht. Het Noorden heeft nauwelijks geprofiteerd van het economisch wonder.Qatar was anders. Qua grootte in het niks bij Nederland 180 bij 75 kilometer.
Brazilie is niks anders. Een klein deel van het land profiteert van de enorme natuurlijke energiebronnen.

Nu lees ik dit: vk.nl

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft afgelopen jaar opnieuw meer gas uit de grond gehaald in Groningen. Volgens de laatste schatting werd er tussen de 54 en 55 miljard kuub gas gewonnen.
In 2012 ging het nog om 47,8 miljard en in 2011 om 46,8 miljard kuub, zo maakte de NAM vandaag bekend. De gasproductie werd afgelopen jaar vooral gestuwd door de koude winter en het koude voorjaar, waardoor er meer vraag was naar gas. Volgens een woordvoerder is het geen record. In de jaren '70 haalde de NAM enkele jaren wel meer dan 80 miljard kuub gas uit het Groninger gasveld.
De gaswinning in de noordelijke provincie is de laatste tijd omstreden. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gasboringen, mogelijk sterker worden dan eerder werd aangenomen. Door het opschroeven van deze gaswinning neemt het aantal bevingen al jaren toe: vonden er in de periode van 1991 tot 2002 nog gemiddeld 4 bevingen per jaar plaats met een magnitude hoger dan 1,5, in 2011 waren het er al 28.


Comments

Popular Posts