schoon-zwemmen

Schoonzwemmen is een watersport. Logisch, want voor zwemmen heb je water nodig. En als je gaat zwemmen ga je eerst onder de douche en door het voetenbankje. Da's schoon. Dat is mooi.

In Brazilie heb je nog vrij veel openlucht baden voor de watersporten als: wedstrijdzwemmen, waterpolo en synchroon zwemmen. Veel mooi weer maar dus ook zon, dus een dak is geen luxe.  Schoonzwemmen heet dus eigenlijk "Synchroon"-(dat betekent "gelijk") zwemmen hoewel het wordt ook wel "kunstzwemmen" of "waterballet" genoemd. Deze sport is tegenwoordig een vrij exclusief vrouwelijke aangelegenheid, hoewel het oorspronkelijk door mannen werd geïntroduceerd, en dat is ook hier het geval.

Sinds enkele weken traint het Braziliaanse vrouwen team gelijktijdig met ons op Escola Naval, in het openlucht bad. Flink smeren voor die meiden want het is volop zomer en ‘s ochtends al 25+ en redelijk veel zon vanaf een uurtje of half acht in het het bad. Dat terwijl de Russen trainen in het Olympisch dorp: Centro Aquático Maria Lenk, maar dit ter zijde.

De Braziliaansen zijn aan de slag als voorbereiding op de Zuid-Amerika cup op muziek uit mijn tienerjaren. Iedere ochtend vanaf een uurtje of zeven klinken ronkende motoren in een intro van ZZ-top om even later over te gaan in een beukende ritme met Ram Jam.

De eerste geluiden zijn dus van startende motoren (“start your engines”) net als bij de Leader of the pack (weet niet van welk nummer deze geluiden komen) maar dan komt er een bluesy gitaar en klinkt het boom boom boom….. (of now, now, now). Het nummer heeft een pakkende hook dat de opmaat is voor een zeer kenmerkende gitaar riff in de schurende Johnny Lee Hooker-style boogie.

“The original "Boom Boom" , from Johnny Lee Hooker in 1962, is an uptempo (168 bpm) blues song, which has been notated in 2/2 time in the key of F. It has been described as "about the tightest musical structure of any Hooker composition: its verses sedulously adhere to the twelve bar format over which Hooker generally rides so roughshod". (wikipedia)
Dan Ram Jam, dat was een rockgezelschap uit Amerika en ze ontleende haar bekendheid vooral aan het nummer “ Black Betty”. Een hit in ’77 toen ik op de HAVO zat. Het is een bewerking van een volksliedje dat eerder onder andere door bluesmuzikant Lead Belly was opgenomen in 1939.

Toen ik van de week een keer ging kijken bij het bad, bleek het motor geluid het spectulaire opening in te luiden met een dame die wordt gelanceerd uit het water om na wat draaien om lengte en breedte as weer in het bad te plonzen. Dan gaan de dames zeer vinnig (sic!) bewegen en met slaande bewegingen boom boom boom op het water in diverse formaties rond. ALs ze uitglijden op de rug gaat het nummer over in Black Betty…

Ik kon redelijk wat indruk maken bij mijn trainingsgroep met mijn popkennis maar toonde me ook wel een dinosauriër van de pophistorie. In een land van samba is rock en roll ver weg, dus een tekening van de mannen van ZZ top (stetson, lange baar, lange jas en gitaar) maakte geen enkele indruk en loste niks op. Ze verbaasden zich wel over het feit dat het zulke oude liedjes waren die zo leuk klonken. 

Klonken inderdaad, want het nummer komt ons zo langzamerhand (weer uit de luidspreker: "5-6-7-8") al de neus en oren uit.

Misschien moeten we ook zo’n wasknijper op de neus doen en was in de oren…… 

coach overleg

Comments

Popular Posts