drees trekker
Schait mie nait in ’t zin.
Het moment waarvan je weet dat het er geweest moet zijn maar je hebt er geen actieve herinnering aan.
Of een moment waar je wel van gehoord hebt maar niks van weet.
Nog een andere mogelijkheid is, dat het moment gekoppeld is aan iets: je verjaardag plus.
Het moment dat je leerplichtig bent moet er geweest zijn. Of dat je passief kiesrecht hebt. Plus het moment dat je van Dees mag trekken.
Nou is dat moment in het geheugen van Nederland vaak nog gekoppeld aan 65. De leeftijd die ik op 4-4-2025 bereik. Maar voor mij geen AOW.
De Algemene Ouderdomswet (AOW), een Nederlandse wet die in 1957 in werking trad en regelde dat alle mensen van 65 jaar en ouder een basispensioen ontvingen van de staat.
In 1947 loodste Willem Drees, destijds minister van Sociale Zaken, de Noodwet Ouderdomsvoorziening door het parlement. De wet die Drees had ingevoerd was echter een noodwet. Een permanente regeling voor ouden van dagen kwam er negen jaar later. In 1956 werd de AOW wettelijk geregeld en op 1 januari trad de wet in werking. Om dit te bekostigen werd een AOW-premie ingevoerd voor alle werkenden in Nederland.
Sinds 1 januari 1957 ontvingen alle Nederlanders een basispensioen van de staat zodra ze 65 werden.
Nu is de de levensverwachting van mensen in westerse landen is sinds de invoering van de AOW flink toegenomen. Kortom de mensen worden steeds ouder. Dit betekende dat er langer pensioen betaald moest worden en dat de AOW steeds meer geld kostte.
Verhoging AOW-leeftijd
Begin juli 2012 stemde een meerderheid van de Eerste kamer met het Lenteakkoord (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie) uiteindelijk voor plannen om vanaf 2013 de AOW-leeftijd op te hogen.
Inmiddels is bekend dat mijn AOW-leeftijd 67 jaar is. Dus nog twee jaar wachten op Drees. Nog wel een addertje of twee onder het gras.
Wanneer je in het buitenland woont en in Nederland werkt en belasting betaalt, heeft dat geen gevolgen voor de hoogte van de AOW-uitkering. Wanneer je voor de AOW-gerechtigde leeftijd in het buitenland woont en géén premie meer aan Nederland afdraagt, wordt uw AOW met 2% per jaar gekort!
Voor ondermeer Brazilie geldt vanaf 1 januari 2012 de wet BEU (Beperking Export Uitkeringen). Deze wet regelt of je in het buitenland AOW kunt ontvangen.
- U bent getrouwd of woont samen
U krijgt AOW. Het bedrag is maximaal 50% van het netto minimumloon. Dit is het gehuwdenpensioen. Heeft uw partner nog niet de AOW-leeftijd? Dan krijgt u geen toeslag. Heeft u een partner ook de AOW-leeftijd? Dan krijgt u ieder een gehuwdenpensioen van maximaal 50% van het netto minimumloon.
In ons geval is er dus de aftrek van het aantal jaren in het buitenland x 2% en daarvan weer de helft. Een weel hele schamele Drees-trekker.
Comments