zwart wit denken

......Wat het bestaan van impliciete oordelen laat zien is dat het er helemaal niet (in eerste instantie) toe hoeft te doen of mensen zich gekwetst of gediscrimineerd voelen, het gaat om het empirische feit dat ze niettemin anders worden behandeld (dat is eufemistisch uitgedrukt), en dat Zwarte Piet de stereotypen in stand houdt die impliciete oordelen in de hand werken.
Het erkennen van de realiteit van impliciete oordelen heeft een aantal serieuze consequenties voor het debat omtrent Zwarte Piet. Ten eerste kunnen we zeggen dat de voor- en tegenstanders van het debat in feite allebei gelijk hebben. De voorstanders van Zwarte Piet hebben ‘gelijk’ wanneer ze zeggen dat ze, expliciet gezien, niet racistisch zijn. Ze geloven niet dat donkere mensen minderwaardig zijn, en dit expliciet racistische oordeel moeten we ze ook niet in de schoenen schuiven. Het punt is alleen dat hun expliciete oordeel weinig relevant is in de discussie; mensen hebben zelf immers gebrekkige kennis van hun eigen impliciete oordelen.
Tegelijkertijd hebben tegenstanders van Zwarte Piet gelijk wanneer ze zeggen slachtoffer te zijn van racisme, en ook dat Zwarte Piet daar ‘iets mee te maken heeft’. Omdat het hier echter gaat om impliciet racisme is het vervolgens moeilijk te articuleren waar het probleem nu precies in zit, en wordt dit vervolgens vaak geformuleerd als dat ze zich explicietgediscrimineerd voelen, wat de voorstanders vervolgens weer tegen de borst stuit.......... bron de Groene.
In Brazil, Black Awareness Day or Black Consciousness Day (Portuguese: Dia da Consciência Negra) is observed annually on November 20 as a day "to celebrate a regained awareness by the black community about their great worth and contribution to the country". It is an official state holiday in Rio de Janeiro (amongst others), and marked elsewhere by multiple city councils.
Black Awareness Day has been celebrated since the 1960s and has amplified its events in the last few years. Originally, it was celebrated on May 13 (the date of abolition of slavery in Brazil). It was later moved to November 20 to honour Zumbi's death, and is sometimes called Zumbi Day. (wikipedia)

In 2016 heeft het NiNsee de maand oktober uitgeroepen tot de Black Achievement Month (BAM). In die maand worden in vooralsnog de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) aan een breed publiek bijzondere producties van Nederlanders met Afrikaanse roots gepresenteerd, onder meer op de gebieden Kunst & Cultuur, Wetenschap, Mode, Sport en Ondernemerschap. Ook producties van anderen die een uitzonderlijke bijdrage (kunnen) leveren aan de emancipatie van Nederlanders met Afrikaanse roots kunnen daar onderdeel van zijn.
Door middel van de BAM maakt Nederland op een inspirerende wijze kennis met bijzondere talenten binnen de eigen zwarte gemeenschap. Het uitgangspunt daarbij is om op die manier bij te dragen aan een duurzame verbinding tussen alle Nederlanders en zo een bijdrage te (blijven) leveren aan de toekomst van onze gezamenlijke geschiedenis. bron: NiNsee.....






Comments

Popular Posts