hoe is...... in Brazilië

Vaak, of in ieder geval met enige regelmaat, krijg ik een vraag in de trant van: hoe is 'het' in Brazilië?
Het onderwerp is dan wisselend. Dat kan zijn: eten, verkeer of veiligheid, maar ook vaak het weer of iets met een klimaat.
De meeste mensen hebben geen idee dat Brazilie het vier na grootste land ter wereld is. Bijna een continent op zich zelf.
Brazilië kent verschillende klimaten, die voor een groot deel onder de hoofdcategorieën tropisch en subtropisch geschaard kunnen worden. Door de ligging van dit enorme land zijn het allemaal warme klimaten. De uiteindelijke klimaatzone en de bijbehorende kenmerken worden vooral bepaald door de ligging ten opzichte van de Atlantische Oceaan, het Hoogland van Brazilië, het Andesgebergte ten westen van Brazilië en het al eerder genoemde Amazonegebied.
Het hele Amazonegebied en noordelijke deel van het Hoogland van Brazilië kent tropische klimaten. Ten zuidoosten van de monding van de Amazonerivier en het gehele westelijke deel van het Amazonegebied heeft een tropisch regenwoudklimaat, type Af volgens de Köppen-Geiger klimaatclassificatie. De rest van het Amazonegebied heeft voornamelijk een tropisch moessonklimaat (type Am), wat het vooral te danken heeft een duidelijk aanwezige nattere periode, de zogenaamde moesson ofwel regentijd.
Vrijwel het gehele gebied tussen het Amazonegebied en de denkbeeldige lijn tussen Pantanal en Rio de Janeiro heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw). Uitzonderingen vormen de hoger gelegen gebieden in centraal Brazilië waar een warm en deels gematigd savanneklimaat heerst (types Cwa en Cwb), het binnenland in het oosten waar voor een groot deel een warm steppeklimaat heerst (type Bsh) en de kuststrook tussen Salvador en Rio de Janeiro waar tropische moesson en tropische regenwoudklimaten de toon zetten.

Het zuiden van Brazilië heeft een warm zeeklimaat met warme zomers en milde winters. Het gaat hierbij vooral om de regio's Paraná, Santa Catarina, Rio Grande do Sul en Sao Paulo. Omdat in de lokale wintermaanden de temperaturen 's nachts kunnen dalen tot onder de tien graden is er hier overduidelijk geen sprake meer van een tropisch klimaat.

Hoe groot is dat dan?
Nou er passen wel meer dan 20 landen in.
Iedere staat (27) zou wel een land kunnen herbergen.
Kijk maar op deze kaart waar landen in de staten zijn gepropt.
Dus de vraag hoe is het in Brazilie? kent geen eenduidig antwoord en is gecompliceerd.



Comments

Popular Posts