Mister Lu Shanzhne


Vanaf het dak van het hotel is het uitzicht geweldig. In de verte ligt de stad Sanya en gaan er lichtjes aan en uit op gebouwen. Een apart schouwspel. Vanuit een soort aquarium kun je ook op de boulevard kijken. Van buiten lijkt het, als je omhoog kijkt, een vissenoog.

We zijn uitgenodigd door de projectontwikkelaar die bevriend is met de hoofdcoach Zhao Hongbo. We hebben eerst vis gegeten met het team en staan nu boven bij het zwembad. Ook onze technische adviseur is er bij. Zijn naam is mister Lu.

Toen ik naar China ging heb ik voor vertrek even de hoofdcoach gegoogeld. Hongbo is namelijk een grootheid in China. Samen met zijn schaatspartner en nu echtgenote Shen Xue veroverde hij de eerste gouden medaille voor China bij de Olympische Winterspelen op het onderdeel kunstrijden voor paren. Na twee keer brons; 2002 en 2006, veroverden ze in 2010 het goud. Daarnaast vijf medailles (1 x brons, 3 x zilver, plus 3 keer kampioen) op het WK en vier keer Aziatisch kampioen. Nu is hij dus de technische leider binnen de bond waar zij aan het roer staat. Echt een power-couple: Shen-Zhao.

Maar ik wist niet dat ik naast dit illustere tweetal er nog een grootheid uit de Chinese sportcultuur zou zijn. Mister Lu zit aan een bureau in hetzelfde kantoor als de hoofdcoach. Mister Lu staat aan de kant samen met de coach. Bij de teambesprekingen, aan het hoofd van de tafel,  haalt hij een schriftje tevoorschijn en spreekt de jeugd toe. Hij schuifelt soms voorbij. Oogt fragiel als hij op de loopband wandelt.

Dus heb ik ook hem gegoogeld: Lu Shanzhen, from Wenzhou, Zhejiang Province. Born on March 30, 1957, China's women's gymnastics team's last chief coach. With Liu Qun-lin, Kei Yuanyuan, Bi Wenjing, Liu Xuan, Cheng Fei, Yang Yilin, He Ning, Zhang Nan and many other world champions have been trained

Met hem praten lukt alleen via een tolk. Maar in de zaal of in de gym is het communiceren makkelijker door de beweging. Het zien van de bewegende atleet en het kijken naar bewegingen is waar de coaches elkaars taal verstaan. Hij knikt me toe, geeft aan met een kleine beweging van de hand, wijst naar de heup en ik begrijp dat de kanteling van het bekken nu beter is. Ik glimlach en knik terug. Bij mijn laatste presentatie luisterde hij aandachtig en keek goedkeurend naar power point presentatie. Bij de laatste slide, zijn er nog vragen, gaf hij een klein applausje.

Ik schrik dan ook als ik van onze video-analist een berichtje op zaterdagochtend krijg dat deze top coach is overleden. Hartinfarct. Terwijl ik bezig ben met een document voor de coachopleidng en dit graag met hem wilde doornemen. Met een biertje er bij. Als vakbroeders.

Lees nog een keer de informatie terug en zie dat hij geboren is op dezelfde dag als mijn vader: 30 Maart en overleden op de geboortedag van mijn broertje: 19 Juni. Ik kijk terug en vind de foto die ik zoek.



Op 17e verdieping een hotelpool met uitzicht op Sanya. Lenting met twee legendarische Chinese sporthelden! Met de hoofdcoach en onze technisch adviseur bij de CFSA (Chinese Federatie voor kunstrijden: paren). Top team.

Comments

Popular Posts