kap


De Amazone ligt verspreid over negen Zuid-Amerikaanse landen: Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Suriname en Frans-Guyana.Maar ruim 60 procent van het regenwoud ligt in Brazilië.

Milieuorganisaties en onderzoekers geven Bolsonaro de schuld van de grote kap in de Amazone. Volgens hen kijkt de president weg van de illegale boomkap en staat het bedrijven toe om grote boerderijen te starten ten koste van het regenwoud.

In Brazilië werd het vorig jaar ruim 10.000 vierkante kilometer aan bomen gekapt in de Amazone. Het is het grootste aantal vierkante kilometer dat werd gekapt in het Braziliaanse regenwoud sinds 2008!

Het aantal vierkante kilometer bomen dat werd gekapt is veel groter dan, het Braziliaanse agentschap voor ruimteonderzoek (INPE), eerder meldde: ruim 34 procent meer dan een jaar eerder.

De ontbossing had plaats in het eerste jaar van het presidentschap van Jaïr Bolsonaro, die pleit voor meer privatisering in het Braziliaanse regenwoud om de economie te stimuleren. Na internationale kritiek zag Bolsonaro zich vorig jaar genoodzaakt het leger in te zetten om de ontbossing tegen te gaan en de bosbranden aan te pakken. 

Ook in mei van dit jaar besloot hij per decreet het leger in te zetten. Dit besluit verloopt 10 juni, maar verwacht wordt dat hij het met nog eens twee maanden zal verlengen. Vooralsnog heeft het inzetten van het leger nog geen effect gehad: tussen januari en april dit jaar is er volgens het INPE ruim 55 procent meer bos gekapt dan in 2019.

Comments

Popular Posts