Zon



eerst zag ik er 1

toen toch twee

bijzon

...Een bijzon is, net als de regenboog, een optisch verschijnsel dat alleen bij een bepaald weerbeeld te zien is. 
Het ontstaan van een bijzon begint met zonnestralen die na een lange weg door de ruimte in onze atmosfeer terechtkomen. Daar komt het zonlicht in contact met ijskristallen, waterdruppeltjes en andere deeltjes zoals Saharastof of rook van bosbranden. Voor het ontstaan van een regenboog spelen de waterdruppels een grote rol. De ijskristallen zijn juist belangrijk voor het ontstaan van een bijzon.

 

Hoe hoger in de atmosfeer je komt, hoe kouder en ijler de lucht wordt. Vanaf ongeveer zes kilometer boven het aardoppervlak bestaan de wolken dan ook volledig uit ijskristallen. Deze ijswolken belemmeren de zon een stuk minder en leveren ons geen nat pak op. 

 

De ijskristallen in de sluierwolken hebben een bijzondere vorm die wij met het blote oog niet kunnen zien. Het zijn namelijk zeshoekige plaatjes. Zodra het zonlicht in contact komt met het ijskristal wordt het witte licht gereflecteerd en gebroken in dezelfde kleuren die we kennen van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Wanneer het ijskristal op zijn platte kant ligt, wordt het meeste licht naar links en rechts gebogen. Dit gebeurt vooral wanneer de zon laag staat. Door deze voorkeursrichting zien we de bijzon ook altijd links of rechts van de zon, of aan beide kanten op dezelfde hoogte. De rode kleur is het dichtst bij de zon zichtbaar en de blauwe kleur bevindt zich juist aan de buitenkant van de bijzon.

Comments

Popular Posts