koeweit koeweit kielekiele koeweit.



Koeweit is ongeveer half zo groot als Nederland. Dat moest ik even opzoeken en  het land is onderdeel van de 
Grote Arabische Woestijn. De grote zandbak van het Midden Oosten. Koeweit heeft geen bergen, rivieren of meren van betekenis. Het hoogste punt ligt slechts op 300 meter boven zeeniveau. Ik ga er naar toe voor wedstrijden: GCC = Gulf countries Championships. De landen grenzend aan de Perzische Golf met uitzondering van Iraq.

Natuurlijk ken ik het van de olie. Koeweit is immers 'n klein olierijk emiraat op het Arabisch Schiereiland aan de Perzische Golf, grenzend aan Saoedi-Arabië in het zuiden en Irak in het noorden. De hoofdstad is de gelijknamige stadDe stad werd in 1990 bezet door het Iraakse leger. Eind februari 1991 werd de stad door de geallieerde troepen bevrijd.
Al-Kuwait - مدينة الكويت in het Arabisch is de hoofdstad van Koeweit en heeft ongeveer 640.000 inwoners en ongeveer 2.380.000 in het stedelijk gebied. De stad Koeweit ligt in Centraal-Koeweit aan de oever van de Perzische Golf. De stad is het belangrijkste culturele, politieke en economische centrum van het land.

Het tweede waar ik aan moest denken was de oliecrisis. Tijdens de  oliecrisis van 1973 was dit een dankbaar onderwerp voor het carnaval van 1974 voor Farce Majeure met Kiele kiele Koeweit.  De tekst van het refrein was gebaseerd op het befaamde (Amsterdamse) lied over het Tolhuis (in Noord bij de Buiksloterwegpont).
Het plaatje zorgde na uitreiking van het eerste exemplaar aan Mahmoud Rabbani, de honorair consul van Koeweit, voor een klein relletje aldaar, maar gevolgen had het niet.
Tijdens de oliecrisis luidde een van de moppen als volgt: "Wat is het verschil tussen een Arabier van vijf jaar geleden en een Arabier van nu? Een Arabier van vijf jaar geleden was oliedom en een Arabier van nu is geraffineerd."


 Op 't carnaval wel wis en drie

Barst een mens van energie

Hoe zo'n Sjeik ook zeikt (pardon)

't Pils komt toch nooit op de bon

Al stijgen prijzen al maar meer

Dat beziene, ziene we, ziene we, ziene we

Morgen dan wel weer, hey


    Koeweit, Koeweit, Koeweit

    Kiele kiele Koeweit

    Kiele kiele hopsasa

    Koeweit, Koeweit, Koeweit

    Kiele kiele Koeweit

    Kiele kiele hopsasa


Bron: muzikum.eu/nl/farce-majeure



Comments

Popular Posts