mariana (w)ijzer


Mariana, en Brazilaans barok stadje met bijna 60.000 inwoners, ligt in het zg. "goudgebied ", in het centrale toeristisiche deel van Minas Gerais nabij de bekende Ouro Preto (wereld-erfgoed)

Mariana werd in 1696 (andere bronnen spreken van 1703) gesticht aan de oever van de Ribeirão do Carmo en was de eerste hoofdstad van de Minas Gerais. Mariana ligt op 110 km van Belo Horizonte, de huidige hoofdstad van staat, en op een uurtje of vijf rijden van Rio de Janeiro. Maar ook zevenhonderd kilometer met de auto van Uberlandia. Het ligt dus tussen mijn beide standplaatsen in de afgelopen vijf jaar in Brazilie in.

Braziliaanse media meldden op 5 November dat ‘s middags in het mijnbouwgebied van Mariana, een damwand van een reservoir met afvalwater is gebroken. Talrijke reddingswerkers zijn bezig slachtoffers te helpen of te traceren. Er worden 45 mensen vermist. De bewoners van een bedreigde woonwijk zijn opgeroepen te vertrekken.

Zoals het er nu, twee weken later,  uitziet voltrekt zich een enorme mileu ramp in Mariana en omstreken. Het is een mijnstreek dus niemand wil dat de mijn gesloten wordt. Samarco is een joint venture (bhp biliton en Vale SA) die de mijn exploreert. De stad maakt deel uit van het "ijzeren vierkant" waar grote hoeveelheden ijzererts wordt gedolven. Toen de licentie een aantal jaren geleden werd vernieuwd waren er twijfels over de dam. Maar er is niks gedaan volgens de bewoners. Ze zijn afhankelijk van de gigant vwb werkgelegenheid. Nu zijn er in het dorp bijna 1000 mensen dakloos, worden er nog steeds mensen vermist en zijn twintig doden.

Het gevolg beperkt zich niet tot het dorp maar de rivier die het vervuilde slip afvoert slingeet zich lang door de staat minas gerais en verder over 800 kilometer.Vanaf Mariana is nu al 100 kilometer geel gekleurd en complete dood.

De volgende staat aan de rivier Espirito Santo heeft de inname van water uit de rivier stop gezet. Er is nu een boete van 100 miljoen dollar opgelegd aan Samarco maar het is onduidelijk wie opdraait voor de werkelijke schade.

President Dilma is nog niet in het gebied gesignaleerd. Ze heeft wel haar bezorgdheid uit gesproken en federale hulp toegezegd. Maar daar zijn de bewoners niet mee geholpen. Milieu activisten vergelijken de mijnramp al met de atoomcentrale ramp in Japan.
Veel van mijn Braziliaanse FB-vrienden reageren verontwaardigd op het negeren van deze ramp terwijl er heel veel aandacht is op tv voor de aanslagen in Europa. Terwijl dit op de stoep van Rio gebeurd. 

Het ziet er slecht uit!

Comments

Popular Posts