Hiss' conservatorium mates

Het Prins Claus Conservatorium, deel uit makend van de Groningse Hanzehogeschool, levert prima muzikanten af.

Dat zag ik met eigen ogen en hoorde ik afgelopen zondagmiddag in café Koster, achter de Grote Markt van Groningen. Hiske Oosterwijk’s Mindreaders is een uitstekend Groningse lazy soul/jazz band.

Het begin was enigszins gênant. De aangekondigde aanvangstijd, is normaal een richttijd voor de band om op te stellen en het geluid af te stellen,  zodat er tegen vijven echt begonnen kan worden met het optreden.

Nu zag ik bij binnenkomst, iets van half vijf, de zangeres aan de thee (met honing schat ik) en een bandlid buiten hangen op de rookplek. Hiske Oosterwijk herkende ik, ondanks een grote shawl, van een you-tube filmpje die ik de avond tevoren had opgezocht. De ander moest de bassist zijn. Op het podium lag op de versterker inderdaad de bas gitaar van Benson Itoe. Verder was het op de twee micro standaards na geheel leeg. Tegen vijf kwam Havey Mecera met zijn keyboard binnen.

Na enige tijd begonnen ze toch maar als trio. Want Claud Cizo was in geen velden of wegen te bekennen. Sterker nog hij dook pas aan het eind van de geïmproviseerde eerste set op.De in Burundi geboren drummer maakte, na een razendsnel changement de sound complete.

Een viertal opvallende musici die het publiek echter niet stil kregen. Zodoende was goed te horen dat een aantal vaste gasten: ‘slaapmuziek’, riepen en een tweetal op harde toon liet weten ‘er geen zak aan te vind’n’. En de rest ging gewoon door met praten. Conservatorium of niet, virtuoos of niet, entertainment of niet, spelen in de kroeg vraagt iets extra’s.

Zonde. Want de mooi frasering en bereik van de stem van Oosterwijk, lijkt een beetje op Ndea Davenport, is geweldig om naar te luisteren. Nog nooit zo’n goede zangeres in de kroeg gehoord de laatste tijd. Ze krijgt alle ruimte van de ritme sectie en vult de man op toetsen prima aan. Iets meer up tempo afentoe zou geen kwaad kunnen op de late zondagmiddag. Prima entertainment van afgestudeerde conservatorium musici die hun instrumenten virtuoos bespelen.

Mind readers, noemen ze zich. Ik hoef geen gedachtelezer te zijn om te beweren dat de meeste klanten van café Koster de volgende keer ergens anders hun zondagmiddagritueel zullen houden mochten de Mindreaders nog een keer op de agenda staan.

Comments

Popular Posts