opvallend onopvallend: Jack Wouters


Jack Wouters op Papendal
Op zaterdag ochtend overleed Jack Wouters in het bijzijn van zijn echtgenote en kinderen. Een echt in memoriam over hem schrijven is te lastig voor me. Zo goed kende ik hem niet. Maar, bedenk ik me, het is wel een man uit de atletiekwereld en iemand waarmee ik me in het zelfde tijdsgewricht manifesteerde. Ik meer met technische- en explosieve nummers en hij met loop- en duurwerk. Jack altijd aan de rand van de baan rustig coachend een beetje onopvallend.

Zaterdagochtend. Dat is in de winter de ochtend om te trainen in de bossen. Zaterdagochtend. In de zomer is nog een loopje doen om te herstellen van de instuif op vrijdag of voor te bereiden voor de baanwedstrijd op zondag. Zaterdagochtend is echt een doe ochtend voor de atleet.

Het AC-MWB is een door de Atletiekunie erkend RTC (Regionaal Training Centrum) waar Jack Wouters vanaf het begin in 2013 bij betrokken was. Daar was hij niet alleen als coach druk mee maar ook als scout en coordinator.

Eerder was er al FIRST. Een project dat ook was opgericht door trainer/coach Jack Wouters en een aantal regionale atleten in 2006. Atleten die regionaal maar ook landelijk in de wedstrijdsport actief waren olv Wouters. Met als belangrijkste doelstelling om naast het plezier in de sport, prestaties te leveren: op zijn/haar individueel niveau.

Dit waren beide logische vervolgstappen op het bondscoachschap van Jack waar hij jarenlang verantwoordelijk was voor de mila en cross. Voor zijn gevoel hing dat crossen er altijd een beetje bij. Dus zette hij zich extra in om zijn atleten beter te maken. Met zijn teams was hij bij alle crosscompetities te vinden en zeker ook bij de Lotto Cup in Belgie. Zelf noemde hij op Losse Veter als een van zijn hoogtepunten: …Voorbereiding en deelname van 6 volle teams tijdens EK cross in 2005 te Tilburg …. Daar waren nederland goud won bij de dames met Kiplagat en Susan Kuijken  (coach Has van Cuijk) brons haalde bij de junioren.

Ik herinner dat hij met  de atleet Martin Lauret, die soms in landenploegen was opgenomen,  in de jaren negentig succesvol was. Rene Godlieb schreef dit op FB: ….. Super leuke trainingen. Uitvinder van de LDZPP oftewel lange duurloop zonder poespas. Prima bondscoach. Kwam voor ons op. Dacht met ons mee…


EC cross in Toro foto: Rene van Zee

Deze aimabele en betrokken man kende ik dus niet echt. Volgens mij heb ik hem nog wel zien lopen bij NKS wedstrijden maar weet het niet zeker meer. Wel kwam ik hem al snel al trainer (bij Typhoon en THOR) tegen bij menig wedstrijdje.

Het was een opvallend onopvallende man die diverse functies binnen het leger (tot 2014) vervulde, dat wist ik wel. Die ook vele keren mee ging met crossen met diverse nationale ploegen ook in mijn tijd bij de KNAU. Maar daarvoor ook al bij alle NJK’s en NK’s aanwezig met atleten. Want hij had het hele opleidingstraject doorgelopen: JAL-AL-Trainer-coach B + specialisaties: Mila-sprint/horden en kracht. Was ook overal bij. Kwam hem overal tegen zonder hem echt te spreken. Opvallend onopvallend.
(Ook bij de begeleiding van koninkrijksspelen en EYOF. Present maar niet aanwezig.)

Manuel de Backer en Roos Hop kwam ik recentelijk tegen in uitslagen en via het internet kwam ik er achter dat de coach Jack Wouters was. Tot afgelopen zaterdag, meer dan dertig jaar, in West-Brabant aan de slag met atletiektalent. 
Hij zal gemist worden.

Ook op zaterdagochtend.


correcties 5/6

#meer dan 1000 views!!

Comments

Popular Posts