brrrrrr


I.
Er zijn bijzonder koude nachten voor de tijd van het jaar. Het weerstation op Groningen Airport Eelde heeft 's nachts -3 graden gemeten en vlak boven de grond was het zelfs -7.
Al drie nachten op rij is er op meerdere plekken ‘lichte vorst’. ,,Een paar centimeter boven de grond in Eelde was het nog kouder: -7 graden”, vertelt weerman Lennert Eijke van Weerplaza. ,,Pas vanaf -5 graden spreken we van ‘matige vorst’.”
Zo wordt al enkele dagen koude lucht aangevoerd, afkomstig uit het noorden. ,,Boven Engeland zit nu een hogedrukgebied en boven Scandinavië een lagedrukgebied. Nederland zit middenin die storing.”
Die aangevoerde lucht is niet alleen koud, maar ook erg droog. Eijke: ,,Hoe minder waterdamp zich in de lucht bevindt, hoe harder het 's avonds afkoelt.” Tenslotte klaart het na zonsondergang op en gaat de wind liggen. ,,Allemaal redenen waardoor die vorst zo stevig is. Door de heldere hemel verliest de aarde al z'n warmte..... (bron : dvhn.nl)
II.
Voor de tweede nacht op rij hebben we nachtvorst gehad. Dat is bijzonder laat in het jaar.
In de nacht van donderdag op vrijdag zakte het kwik op 't vliegveld Eelde tot -2,9 graden. een nieuw koude- en dagrecord.
Alleen in 1909, 1941, 1946 en 1973 was net als dit jaar sprake van twee of meer vorstnachten na 10 mei in De Bilt.

Comments

Popular Posts