spectator tours

atletha poster


 Athletics spectator tours.

 

Soms heb je, zomaar opeens, een gedachte die er al vaker, zei het latent aanwezig, was die dan helder voor je geestesoog verschijnt. Alle tijd van de wereld en lekker wat atletiek wedstrijdjes kijken. Van begin tot het eind, geen wedstrijdstress, geen directe betrokkenheid en geen druk. Gewoon kijken, kijken, nog eens kijken en genieten. Dat bedacht ik me dus. Ik verdwaalde in mijn eigen gedachten en verlangde ik terug naar Augustus 1983. Lekker atletiek kijken.

 

De afgelopen weken waren er meer donkere wolken dan heldere ogenblikken. Natuurlijk gegeven is de pandemie van de afgelopen tijd. Het legde het niet alleen het hele wedstrijd gebeuren plat, nee ook trainingen en trainingskampen. Hele voorbereidingsperioden werden uitgesmeerd over maanden van voorbereiden op het voorbereiden. Want ook het event was onzeker. Het grootste evenement de Olympische Spelen werd door geschoven tegen beter weten in en leek, tenminste voor een bepaald deel van de volgers, over de houdbaarheidsdatum getild. 

Tussendoor waren er test-wedstrijden. Wedstrijden waar alleen geteste deelnemers mochten verschijnen om de vorm te testen. 

 

Dan was er nog veel te doen rondom de sport zelf. Zoals te doen gebruikelijk was er nogal wat ophef rond een van de oer-sport op de OS: het gewichtheffen. De Turkse voorzitter van de Europese bond lag direct onder vuur moest aftreden en verloor zijn zetel in wereldbond. Zeker negatief toen ook nog Daniyar Ismayilov positief testte. Verder werden Thailand, Egypte, Maleisië en Romenië uitgesloten. Ook in de atletiek een aantal prominente atleten onder vuur. Olympisch kampioene Brianna Rollins MacNeal zou geknoeid hebben met testen (haar 'excuus' van een onderbroken zwangerschap telde niet). Een niet met name genoemde Nederlandse atleet werd geschorst (nog steeds onbekend wie). Daarna de Trials. Mochten atleten nou wel of niet meedoen omdat er onderzoek liep? Houlihan liep dus niet op haar favoriete middenafstanden. Sha'Carri Richardson rookte een jointje en vergat de lijst der lijsten en mag niet mee doen in Tokyo. Saoedi Arabie stak de vlag uit voor 10 individuele OS deelnemers waarvan 5 via diplomatieke weg toegang kregen naar de Olympus. 

 

Minder dan een kwart van de wereld bevolking is blank/wit/caucasian/Indo-Europees. Kijk dan eens naar de leiders in de wereld van multi-nationals, economie, cultuur en sport. Dan liggen de verhoudingen toch heel anders. Ook bij de beoefenaars in diverse sporten zie je verdere afname van de blanke overheersing in deelnemersaantallen. Is het dan vreemd dat BLM aanhangers opstaan? Of dat er in verhouding veel meer protesten komen tegen rule 40 vanuit de atleten met een gekleurde huid? Ik denk het niet.

Dan nog even over een groep vrouwen die in opstand kwam tegen onrechtvaardige contracten met bijvoorbeeld Nike. Onder aanvoering van kippepootje: Allison Felix kwam er een ommekeer. Prachtig. Maar het waren ook nu weer de zwarte vrouwen die het opknapten. (In het verleden werd een baby-pauze vooral in verband gebracht met doping gebruik. Een zwangerschap zou het lichaam ontgiften was het idee in met name het witte Oostblok).

 

De belachelijke wedstrijden voor technische nummers bij de world league (ontsproten aan het brein van oud meerkamper Blondel) kreeg bijna een bizarre wending. Er werd een wereld record gesprongen in de eerste drie ronden maar in de finale kwam men niet in de buurt. Gelukkig was het een bijna record bij het hinkstappen voor de vrowuen.  Stel je voor je springt een wereld record, verder dan iedereen (ooit) heeft gesprongen maar je wint niet!

 

Dan, tot slot, nog het kwalificatie systeem. Lijkt een beetje op world league regels. Wedstrijden hebben een ranking en op grond daarvan worden resultaten opgewaard als je scoort bij de 'betere' wedstrijden. Gewone nationale kampioenschappen hebben het nakijken. Maar in Nederland ook bijvoorbeeld de Ter Specke of Gouden Spike. Dan telt alleen je prestatie. een voorbeeld. Tyra Gittens uitkomend voor Trinidad en Tobago, won met overmacht de NCAA en kwam 2 punten te kort voor rechtstreekse qualificatie 6420 voor de Spelen. Als student aan de Texas AM universiteit moet ze wel deelnemen aan de regionale en nationale studenten wedstrijden dus heel veel keuze is er niet voor een meerkampster (ze doet ook nog goed ver). De sterk bezette NCAA krijgt echter geen bonuspunten in het systeem. Hoewel ze vierde staat op de wereldranglijst van dit jaar valt ze op deze manier (1183 punten) dus buiten het contigent deelnemers (24 waarvan slechts 11 de Q hebben) voor de zevenkamp op de Spelen. Later bleek dat Rick Taam met zijn score op de NK gehaald beter uit was geweest als hij in het weekend in Ancona mee had gedaan. Als als als, als mijn tante wieltjes had was ze een autobus.

 

 

 

As the UK now relaxes Covid-19 regulations from July 19 both domestically and for overseas travel we are in the midst of planning for events in 2022 and soon we will be able to share our more detailed plans with you to the major events. We do of course realise that the myriad uncertainties have not gone away but we would like you to know that we are making preparations and ready to provide our usual range of services when and where we are able to do so to the following events:

 

World Indoor Champs                        Belgrade                             18 – 20 March 2022
 

Hypo Multi-events meeting               Gotzis                                 28 / 29 May 2022
 
World Athletics Champs*                  Eugene / Oregon                15 – 24 July 2022
 
Commonwealth Games **                 Birmingham                        28 July – 8 Aug  2022
 
European Athletics Champs             Munich                               15 – 21 August 2022
 
Diamond League Track Tour            Paris, Brussels, & Zurich     Aug – Sept 2022

 

 

Dit dus. Het flitste opeens door mijn hoofd.

Toen kwam de realiteit en zag ik de prijzen in Eugene en München. Plus de timing en de programma's. 

 

Toen ik voor het eerst een hele grote atletiekwedstrijd bezocht, tevens de eerste, wereldkampioenschappen waren ze daar. Het overgrote deel Britten. Ze waren er iedere dag, en met veel enthousiasme in grote getale. Toen dacht ik wat ik nu dacht toen ik de aankondiging zag.

Stel je bent klaar met werken, nog gezond van lijf en leden, wat is er dan mooier om met gelijkgestemden naar de mooiste sport te kijken die er is. Geen vakantiedagen op nemen, nee gewoon het vakantiegevoel meenemen en na de wedstrijd met volle teugen tot je nemen in een stad waar op dat moment een wereldwedstrijd atletiek is.

 

Toch voelt het opeens heel ver weg: the athletics spectator tours is stuck in a myriad of uncertainties.... 

 

 

 

Comments

Popular Posts