geschiedenis



 Geschiedenis

 

Het is een stad die je bij de strot grijpt om mijn vriend Simon te citeren. Rio is en blijft een geweldige stad. Ze heeft en geeft veel. Er is een smeltkroes van culturen. Dat is er ‘altijd’ geweest. 


De tijdgeest is een vreemd verschijnsel. 

Bij een bezoek aan het museum in Parque de Cidade leek het of de geschiedenis begon met de komst van de Portugezen. Wat er voor was lijkt ver weg voor de gemiddelde Braziliaan. Al was het maar omdat hun geschiedenis dan echt begint: mix van Portugese, Spaanse of Nederlandse voorvader met het slavenbloed uit Afrika. Kolonialisme is het woord dat dan direct boven komt drijven. 


Maar wat was er voordat deze stad hoofdstad werd (1753) en de stad in 1502 door de Portugezen werd ontdekt op 1 Januari en ze het tot Rio de Janeiro (Januari rivier, maar het was  de guanabara baai) doopten? Olivier van Noort, de eerste Nederlander die rond wereld voer,  lukt het bijna honderd jaar later niet om de de stad binnen te vallen. 


Heden ten dage is de schatting dat er nog slechts rudimentaire vormen van inheemse bevolkingsgroepen in leven zijn op  ongeveer 1 miljoen. In heel Brazilie!! 

De ‘museo de Indio’ is in de wijk Botafogo is een van de weinige instituten gewijd aan de indianen van Brazilie. Het zette me aan het denken. Eigenlijk al eerder. 


Toen we Ouro Preto bezochten was het namelijk ook al het geval. Pas na de slavernij begint de geschiedenis. De mannen die uit Europa kwamen deden het met de vrouwen ter plekke. Ook onze gids kende dat van dichtbij: zijn opa met Portugese ‘roots’ en zijn oma uit Kenia. Zo lijkt hij een op een plaatje van het uit elkaar drijven van de continentale plateau’s: waar Zuid-Amerika en Afrika naadloos bij elkaar aansluiten.

  

De eerste golf die via de Beringstraat de oversteek maakten en zo via Noord Amerika ook naar Zuid Amerika trokken moet al zo’n 23.000 jaar geleden gemaakt zijn. De bewoners van het huidige Brazilië, in tegenstelling tot Meso-Amerika en de bewoners van de Andes, maakten geen beelden of geschriften. Toen de Europeanen arriveerden waren er meer dan 2000 stammen en volken wat een geschatte 11 miljoen inheemse indianen opleverde. Binnen een eeuw was dit aantal gereduceerd met 90%! Vooral de ziekten die de indringers meebrachten hielden huis.  De overlevers en achterblijvers  trokken zich terug in de meer onherbergzame en ontoegankelijke streken. 

Tijd om meer te weten te komen over de Indianen van Brazilië.



Comments

Popular Posts