suikerkklontje


Het was vroeger simpel. Koffie was met suiker en melk. Vooruit, een enkeling dronk het helemaal zwart. Zelf heb ik goede herinneringen aan gezoete koude zwarte koffie uit een kruikje van mijn vader als we buiten aan het werk waren. 
Standaard deed mijn moeder ook een schep bruine suiker over de worteltjes, ja zelfs over de hutspot een schep op het bord.
De losse suiker kwam bij ons in een suikerpotje. Maar sommige kennissen hadden zo'n knijpverdeler. Ik vond het een onding want je wijsvinger paste net lekker in het scherpe oortje en dan glipte je duim nog wel eens van het versleten zwarte knopje. 
Tegenwoordig zie je vaak, in een handige kleine dispenser, zoetjes.
Ik las over de hoeveelheid suiker, wel drie klontjes, in een banaan. Dat betekende dat ik ging snuffelen op het internet over bananen en suiker.



Zoetstoffen zijn veilig om te eten en te drinken, maar sommige mensen willen zoetstoffen toch liever vermijden. Dat is onnodig. Zoetstoffen zitten namelijk toch vaak in producten die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals frisdranken, sauzen en snoep. Je krijgt ze toch wel binnen, dus. 

Maar ik kies vaak voor niet. Dus gebruik geen zoetjes en drink nauwelijks frisdrank, beperk mijn snoepen tot één keer per week iets van chocolade. Wel regelmatig fruit als ik tenminste in een land ben waar het vandaan komt. In Nederland dus in de zomer vooral. 


Er zijn vruchten die relatief veel suiker bevatten in vergelijking met andere voedingsmiddelen. Voorbeelden van zoete vruchten zijn dadels, vijgen, lychee en banaan. Het feit dat er suiker in fruit zit betekent niet dat ik het oversla.Want van fruit is bewezen dat het goed is voor je gezondheid. 


Het eten van fruit hangt onder andere samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Afentoe een banaan dan maar.

Rijpere bananen bevatten veel meer suiker dan jonge (net rijpe) bananen. Wil je zo min mogelijk suiker eten, dan is een net rijpe banaan dus de beste optie. Meer fruitsuiker klinkt misschien ongezond, maar het is niet alleen maar slecht. De voedingsstoffen in rijpere bananen zijn makkelijker op te nemen door je darmen. Die worden dus wel blij van het gevlekte of bruine fruit. Ook bevatten rijpere bananen meer antioxidanten dan een jonge banaan.

Toch bevat een net rijpe banaan, naast minder suiker, ook meer zogeheten resistent zetmeel. Waar normaal zetmeel kan zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, gedraagt resistent zetmeel zich als voedingsvezels. Die dragen bij aan een goede darmwerking. Daarnaast vermindert resistent zetmeel de kans op hart- en vaatziektes en diabetes.




Comments

Popular Posts