orientatie

Ik las een berichtje van Jaap Kooiman, de onvermoeibare reporter voor de Zweedse atletiek op de atletieklijst, over deelname van de Zweden aan het WK orientatielopen.

Oriëntatielopen ontstond in Scandinavie, als een militaire oefening, aan het einde van de 19de eeuw. De wedstrijdsport begon in Oslo (Noorwegen) waar de eerste wedstrijd werd georganiseerd door de Tjalve Sport Club op de 31e october in 1897.
De route was voor onze moderne standaarrd vrij lang: twintig kilometer.
De eerste oriëntatieloopwedstrijd op grote schaal werd georganiseerd in 1918 door Majoor Ernst Killander uit Stockholm, Zweden. Killander was leider bij de padvinderij die zich tot de sport wende om jeugd geïnteresseerd te krijgen in.............. atletiek.
Deze wedstrijd werd ten zuiden van Stockholm georganiseerd en er waren 220 deelnemers. Killander ging verder met het ontwikkelen van regels en principes van de sport en wordt vandaag de dag in Scandinavië nog steeds gezien als de "Vader van het Oriëntatielopen".

Mogelijkheden:
Wereld Kampioenschap afstanden zijn Lang (winnende tijd 70 - 80 minuten voor vrouwen en 90 - 100 min voor mannen), Middel (30-35 min), Sprint (10-12 min) en Estafette.
Estafette - Teams van deelnemers lopen individueel een omloop en het resultaat is gebaseerd op de totale tijd van het team. Estafettes hebben meestal een massastart in plaats van om de paar minuten. Om te voorkomen dat de deelnemers elkaar volgen zijn er parallelle routes (vertakkingen). Lopers die tegelijk lopen hebben verschillende posten, maar elk team heeft uiteindelijk hetzelfde gelopen.
Scoreloop – Deelnemers bezoeken zoveel posten als mogelijk binenn een vantevoren vastgestelde tijdslimiet. De controlepunten hebben meestal een verschillende waarde, afhangend van moeilijkheid en locatie ten op zichte van het start en finishpunt. Ook is er een puntenaftrek voor elke minuut dat een deelnemer te lang onderweg is. De deelnemer met de meeste punten is de winnaar.
Sprint - Korte wedstrijden, vaak gehouden in een stadspark of een andere stadsomgeving. De kaartschaal is meestal 1:5000 of 1:4000.
Nacht – Deelnemers gebruiken een hoofdlamp om te navigeren in het donker. De controlepunten zijn vaak gemarkeerd met reflectoren. Als een nachtwedstrijd start voor het donker is moet er een massastart zijn zodat elke deelnemer even lang in het licht loopt.
Lintjesloop – Deelnemers lopen een korte omloop waarbij er lintjes lang de hele route hangen. Deze omloop wordt meestal gedaan door jonge kinderen, alleen of met een begeleider.

(bron wikepedia: aangepast)


Een erg leuke manier om jeugdigen kompas/kaart en lopen te laten ontdekken in de natuur.
Zeker in de duinen en bossen!


http://worldofo.com/

http://www.woc2007.org.ua/en/

Comments

Popular Posts