achterstandje

Op maandag 16 reizen we per bus naar Praag. Vanuit Ostrava passeren we. Austerlitz.
Nee we zijn niet verdwaald! We zitten gewoon nog inTsjechie.
De Slag bij Austerlitz of de Driekeizerslag vond plaats op de tweede december in 1805. Tijdens de 3e coalitieoorlog tegen het Franse keizerrijk van Napoleon. Hij versloeg hier de Oostenrijkse en de Russische legers.
Hoewel slechts 75.000 Fransen het opnamen tegen 90.000 tegenstanders is het het militair genie van Napoleon dat beslissend bleek in de slag: door een opstelling in het dal te kiezen boven de strategisch beter gelegen hoogte lokte hij de Oostenrijkers naar een minder verdedigde flank, waardoor bij de hoofdmacht van de tegenstanders de aandacht verschoof. Na te hebben afgewacht tot de hoofdmacht uitdunde, startte Napoleon in de mist zijn befaamde "sprong van de leeuw". Een Franse troepenmacht van 17.000 man bezette de hoogte en splitste zo de troepen van de tegenstander in twee delen die vervolgens vanaf de hoogte beide werden aangevallen. Als noodgreep wierp de Russische tsaar zijn keizerlijke garde in de strijd die veel schade aanrichtte, maar te laat was om de Fransen te verdrijven.
(uit wikipedia)
Ik lees verder dat het Utrechtse plaatsje Austerlitz zijn naam dankt aan deze Franse overwinning. Hier staat de Pyramide van Austerlitz, een bouwwerk dat een Franse generaal Augustus de Marmont in 1804 door zijn soldaten liet bouwen.
Onze gids verteld dat in 2005 de slag hier werd herdacht. Dat ook regelmatig deze slag wordt nagespeeld.
Op dinsdag krijg ik het vliegveld van mij collega Francois wat wijn toegestopt als hij wordt opgehaald door zijn vader. Ook geeft hij voor de overwinning een flesje champagne bij. (een echte, zo’n 007 fles: Dom Perignon vintage 1996)
’s Avonds eten met PV., HD., en CvC. in Arnhem. Erg Gezellig.

Op woensdag door de grachten van Amsterdam met de fluisterboot van riraremko.
Die nog wel onhandig manouvreert ivm zeer ingewikkelde botbreuken in zijn onderbeen waardoor hij met een indrukwekkende opblaasspalk rond loopt.

Donderdag naar de EJK. Door verschuivingen in het programma alle tijd om te kletsen met deze en gene.
Vrijdag ejk laten schieten ivm zeer slecht weer. Wel even naar het strand met Diana die ook is geland.

In het weekend naar Groningen
Naar het Paterwoldse meer vlak bij de Hoornse (pssspsss) Plas.
Op de Mannewiek staat ons vakantiehuisje.
Op 23 juli jl. zijn de "hondsdagen" begonnen. In deze periode van een maand, die duurt tot 23 augustus, komt de heldere ster "Sirius" van het sterrenbeeld "De Grote Hond" gelijk met de Zon op. Gedurende deze tijd van het jaar is "Sirius" dus niet zichtbaar.
Een vochtig, warm en broeierig weertype met zo nu en dan een paar stevige buien is karakteristiek voor de "Hondsdagen".
(uit weeronline.nl)
Voor onze voorouders, die nog niet over koelkasten beschikten, was dat ook de tijd waarin eten en melk sneller waren bedorven. Nou hadden mijn betovergrootouders-grootouders en ouders ook geen koelkast en wisten ze niks van hondsdagen.
Toch is het hondenweer. Geen vakantieweer. Gewoon on-weer.

Op woensdag moet D naar de UK voor een interne sollicitatieprocedure en ga ik even bij Pjotr en Von langs. Felicitaties voor beide, pieter met 25 jaar en Wisse met pr en ticket naar Osaka.

Comments

Popular Posts