x keer te veel

Het breedtesport festival aan de Startbaan in Amstelveen waar alleen estafettevormen op het programma staan heet volgend jaar geen NK ESTAFETTE meer.
Eindelijk zou ik willen zeggen.Zelden een atletiekwedstrijd gezien die het predikaat Nederlands kampioenschap niet verdiende. Dat de populariteit van het evenement groot is bleek ook dit jaar. Len Alofsen organiseerde namens AV Startbaan voor de twaalfde keer deze wedstrijd en weer was het binnen twee dagen al bijna vol met 400 inschrijvingen. Maar niet op de Olympische estafettenummers en ook niet door de clubs uit de top van de seizoensranglijst. Laat staan dat de paradepaardjes van het AU speerpunt estafette hun spikes lieten spreken.
Dus kunnen al jaren teams met ludiek namen in diverse samenstellingen over vier een willekeurige afstand allerlei records aan flarden lopen. Terwijl op het podium van de 4x100 en de 4 x400 clubteams staan met prestaties die ten hemel schreiend zijn. Van een NK mag je toch verwachten dat er toelatingseisen zijn, richttijden, minimumprestaties en dat de sterkste ploegen van het moment mee doen.
Het Nederlands record 4 x 100 bij de vrouwen is dit jaar na jaren geevenaard mede door toedoen van een jonge super snelle Dafne Schippers. Dat werd tijd. Het record staat al sinds 1968!! Deze editie was op de 4 x 100 43”04 bij de mannen en 49”30 bij de vrouwen voldoende voor de titel. Moet ik nog meer zeggen?

Yvo van Haren tekende dit op uit de mond van organisator Len Alofsen. . 'De Atletiekunie heeft gekozen voor versoepeling van het programma. Nu hoor je kinderen en coaches vaak trots zijn op het feit dat ze Nederlands Kampioen geworden zijn. De meeste ploegen doen nu ook al mee met de niet NK nummers. Het programma staat als een huis en ik denk dat de verloren status daar weinig verandering in gaat brengen'.
Goed de status is dus aangepast. Kijken of het niveau van de estafette tijden nu ook beter worden. Alofsen is in ieder geval niet bang voor de opkomst bij zijn wedstrijd. Maar is de atletiekunie wel bereid om de estafette op te waarderen. Dus bijvoorbeeld gewoon op het individuele nk en dan de estafettelopers en reserves series mee laten doen. Of is er in het NBC geen ruimte voor een flitsende estafettes. Waarom zijn er uberhaupt zo weing estafettes? Thijs Ros, Ben Callemijn, Oscar Terol, Patrick van Balkom moeten onder leiding van Wigert Thunnissen en Troy Douglas toch wel wat teams aan de start kunnen brengen..........

Het estafette festival leverde het afgelopen decennium prachtige atletiek voor het hele gezin op maar een NK is te veel eer.


Oh ja.
Niet zeuren over lang seizoen, lastige planning want zoveel atleten zijn er niet namens nederland op de internationale grote wedstrijden zoals in Daegu.
Pelle is het niet met mee eens maar dit geheel ter zijde ;)

Comments

Popular Posts