Slochter
Gemeente Slochteren oftewel gemainte Slochter'n.
Dit keer geen nieuws uit ’t Bokkeblad maar het had zo maar gekund. In dit krantje staat namelijk geregeld nieuws over de gemeente Slochteren. Eens een van de grootste gemeenten van Nederland het beslaat een oppervlakte van 158,77 km² (waarvan 5,73 km² water).
Nu las ik in DvhN: De huidige 23 gemeenten in de provincie Groningen gaan na de raadsverkiezingen in 2018 op in zes nieuwe gemeenten. Dat is een advies van de visitatiecommissie Groningen. Als het aan de adviescommissie ligt worden er geen gemeenten gevormd die provinciegrensoverschrijdend zijn.
Nu er continu discussie over herindeling van Nederland lijkt me dit advies van nul en generlei waarde. Ik zou denken Tom Poes verzin een list als ik heer Geert-Jan ten Brink was.
Sinds Thorbecke de gemeentewet invoerde is het aantal gemeenten aan het afnemen.Volgens het CBS: bedroeg in 1817, de vroege periode van het Koninkrijk der Nederlanden, 1.236 gemeenten op het huidige Nederlandse grondgebied (tot 1830 maakten ook België en Luxemburg deel uit van het koninkrijk). In 2009 zijn er in Nederland nog maar 441 gemeenten.
“De volgende belangrijke periode voor de gemeentelijke herindelingen werd in gang gezet met de Tweede Nota over de Ruimtelijke Ordening in 1966. Hierin werd gestreefd naar een "aan de schaal van de ruimtelijke ordening aangepaste bestuurlijke organisatie". Onder invloed van economische, technologische en sociaal-culturele ontwikkelingen en vooral de versnelling van het verstedelijkingsproces van Nederland stond de gemeente zelf niet langer in het centrum van de belangstelling. Het accent kwam sterk op de ruimtelijke ordening en de problematiek van de grote gemeenten, de (gemeentegrensoverschrijdende) stedelijke agglomeraties en de gewesten te liggen”
(http://members.ziggo.nl/ekamper/gemeenten/gemgrens.html)
In de achterliggende 200 jaar is de versterking van de lokale bestuurslaag door schaalvergroting steeds belangrijker geworden. In het kader van de bestuurlijke reorganisatie is er dertig jaar geleden, gekozen voor drie bestuurslagen te weten rijk, provincies en gemeenten. Binnen het rijk zijn er veranderingen in bestuursvorm doorgevoerd denk aan de Antillen. De provinciegrenzen zijn nog steeds onderwerp van gesprek, denk aan de vorming van twee randstad provincies.
Met de demografische en economische ontwikkelingen in het Noorden kom je er nu niet mee weg om een nieuwe Gemeente De Compagnie (werktitel van de cie.) bestaande uit de huidige gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren (exclusief Meerstad), Menterwolde, Veendam en Pekela in het leven te roepen.
Moet er niet eerst een grote Noordelijke provincie komen voor er gemeenten opnieuw worden ingedeeld? Al was het maar om alle reorganisatiekosten te drukken en de algemene middelen effectiever in te zetten.
Mijn geboortegrond blijft toch wel Gronings.
Comments