vragen

Een tekening, die een Groningse psychiater in 1971 voor tien gulden kocht op een veiling in Slochteren, is gekocht door het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen. De tekening was in 2012 te zien in een uitzending van 'De Wereld Draait Door'.

'Kopie uit negentiende eeuw'
De Groningse psychiater dacht dat het ging om een werk van Jan van Eyck uit de periode 1430 tot 1435. Het Rijksprentenkabinet in Amsterdam oordeelde destijds dat het een kopie uit de negentiende eeuw was. Maar onlangs stelden internationale specialisten vast, dat de tekening toch is gemaakt in de vijftiende eeuw, door Van Eyck of door een navolger.

Spectaculaire ontdekking
De pentekening wordt gezien als één van de spectaculairste ontdekkingen op het gebied van de vroege Nederlandse tekenkunst. De tekening toont, met Jeruzalem op de achtergrond, de kruisiging van Christus in een mensenmassa. Op de voorgrond is de treurende moeder Maria met andere vrouwen te zien. Het werk is gedateerd op 1440 tot 1450.

Enkele tonnen
Boijmans heeft de tekening voor enkele tonnen kunnen aankopen en heeft daarbij hulp gekregen van een aantal fondsen. Het werk is de komende maand nog in Rotterdam te zien en vertrekt daarna naar een tentoonstelling in Parijs.

bron: rtvnoord

GL vragen:
wie was de psychiater?
was de veiling de inboedelveiling van de Frayelemaborg?
om welke van Eyck gaat het nu?
komt het stuk ook nog naar Groningen?

Comments

Popular Posts