geraniums

Geranium is een plantengeslacht uit de Ooievaarsbek-familie. Ze waren in de aanbieding. De ooievaars waren al druk met hun nest in de weer. Maar. Het is pas half April. Toch liet ik ze niet staan bij de Aldi. Nam voor acht euri acht potjes met een geranium er in mee naar huis.
De weersverwachting was voor Pasen dat het kouder zou zijn dan met Kerst. Niet zo vreemd want de laatste keren met Kerst was het nou niet bepaald koud. De witte kerst was heel ver weg. Nu ging ik op tweede Paasdag in de ochtend lopen, iets na zevenen. Onderweg een hagelbui met een beetje natte sneeuw.
De geraniums maar binnen gezet vandaag. Maar ook deze dinsdagochtend hadden ze al een heel klein vorstrandje opgelopen. Je trapt er iedere keer weer in. En ik niet alleen, want ze waren niet aan te slepen afgelopen vrijdag op de bloemenmarkt in de Stad. Ik weet het wel. Natuurlijk weet ik het want gepokt en gemazzeld met in de ochtend en avond training geven. Dus bij zonsopkomst snel vorst aan de grond en na zonsondergang kan het ook snel afkoelen als het helder weer is. De atletiekbaan was dan net een spiegel. De Randweg kant in Haarlem, de kant van de Sloterplas op Ookmeer en in de bocht van de hockeyvelden in Lisse.
April doet wat het wil. Het wachten is op de Ijsheiligen.
De IJsheiligen zijn Sint Mamertus, Sint Pancratius, Sint Servatius en Sint Bonifatius. Zij vieren hun naamdagen op achtereenvolgens 11, 12, 13 en 14 mei.
IJsheiligen is ook één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. De eerste berichten over deze "strenge heren" dateren van rond het jaar 1000.
De IJsheiligen ontlenen hun benaming aan het gevaar van koud voorjaarsweer voor het gewas, dat in deze tijd in volle bloei staat. Een late vorstnacht kan nu veel schade aanrichten. Het is echter niet zo dat tijdens de IJsheiligen de kans op een overgang naar koud weer groter is dan op andere dagen in het voorjaar.
Abrupte veranderingen in temperatuur, die onder andere het gevolg zijn van het nog relatief koude zeewater, zijn kenmerkend voor dit hele jaargetijde en kunnen ook in juni nog voorkomen. Wel neemt na half mei de kans op vorst sterk af en aan het eind van deze maand zijn temperaturen onder nul heel uitzonderlijk. In dat opzicht markeren de IJsheiligen meestal de overgang naar een periode met een meer zomers karakter.
Nou dan hoop ik dat ik achter de geraniums op het terras zit. Mooie rode geraniums.

Comments

Popular Posts