Guerreiro Indiano

De kunstenaar Umberto Franca, staat op de hippiemarkt in Rio. Hij rookt kleine (pret)sigaretten en slobbert aan biertje als wij langs komen. Hij komt direct overeind. Hij herkent Diana. Hij zit in diverse netwerken waar zij op diverse manieren contacten mee onderhoudt.

Franca begon zijn carrière al op achttien jarige leeftijd. Hij bouwde een brug tussen Brazilië en Nederland waar hij elf jaar bleef. Nog steeds spreekt hij, rustig formulerend zeer correct Nederlands. Hij ging naar de Gerrit Rietveld academie en zat in een lichting met Ali (Vellinga) Kolman; de Groningse graficus waar hij nog een nauwe band mee heeft, de Amsterdammer Kees Slegt, bekend van zijn fraaie etsen en de beroemdste van het stel beeldend kunstenares Charlotte Mutsaerts (schilder/schrijfster/essayiste).

Franca ontwikkelde zich als een veelzijdig als kunstenaar met tentoonstellingen van schilderkunst, beeldhouwkunst en multimedia en is hiermee een bekende verschijning in de Rio kring van kunstenaars.

Kenmerkend zijn bij hem het gebruik van tempera, de heldere pigmenten en de grote formaten van zijn werk. Naast oog voor details is Umberto Franca zeer begaan met de Braziliaanse cultuur en de oorspronkelijke bewoners van Brazilie: de indianen.

Umberto Franca 19-01-1950 geboren in de Minas Gerais : Sabará is de schilder van dit prachtige werk: Indian Warrior/Guerreiro Indiano. Now on show in the Treasure building :D









Comments

Popular Posts