decennium

Het decennium is v.o.o.r.b.i.j. gevlogen werkelijk. Voor mijn gevoel zijn we nog maar net 2000 binnen gestapt. Het enige wat gebleven is de Top2000. Dat we toen zo bang gemaakt werden met vreselijke dingen omdat al die nullen met een twee ervoor niet herkent zouden worden. Als digibeet snapte ik er toen al niks van. Niks is minder waar gebleken en we zijn al bijna weer aan een andere combinatie van tweeën en nullen nu: 2020 als nieuwjaar.

Ik zag alweer veel lijstje voorbij komen met wat er allemaal voor gedenkwaardige dingen zijn gebeurd in de afgelopen tien jaar. Zelf ook maar eens wat kwartetten bedacht. Vier momenten dus, gewoon omdat ik vier een mooi getal vindt. Dat zit ook zo in mijn systeem dat ik het spontaan als nummer noem en dus iedere keer koffie moest halen bij FCMM bij het cijfertje raden.

Ik begon met een viertal werkgevers op te schrijven en realiseerde me dat het eigenlijk een na-ijleffect is van het prachtige avontuur in Qatar met Aspire. Daar leerde ik mijn gewaardeerde vrienden Uwe, Carlos en Andres kennen. Op verschillende manieren kruisten onze wegen elkaar dit decennium. We kwamen elkaar tegen, ontmoeten elkaar en deelden naast de liefde voor coachen, atletiek ook onze vriendschap. Bijzondere ervaringen. Door Carlos kwam ik ook in Zuid-Amerika terecht. Dat ik in tien jaar tijd vier (eigenlijk vijf) hele bijzondere werkgevers had merkte ik toen ik het achter elkaar ging zetten:


In 2010 begonnen bij de CBAT
In 2012 begonnen bij Powerade
In 2016 begonnen bij MCZ
In 2019 begonnen bij China Wintersports

Zeker de laatste tijd maar ook al in Groningen kreeg ik vaak de vraag maar wat heb je dan gedaan. In mijn LinkedIn profiel heb ik de resultaten, in de 2,5 jaar bondscoach Braziliaanse atletiekbond, op een rijtje gezet:
· Zuid-Amerikaans record tienkamp: Luiz De Arujao
· Zuid-Amerikaans record zevenkamp: Lucimara Silvestre (wint PAN-AM Games)
· WJK persoonlijk coach van Jose Lima da Costa op hoogspringen.
· Sesi Uberlandia atleet Thales Augusto Rodrigues springt als B junior: 7.14m ver maar ook 14.95m hinkstap en A junior Mayky Ferreira Gomes nog beter met 15m.65cm. Mackay haalde wel de toelatingseis voor WJK maar was slechts vijfde op de nationale ranglijst waarvan de eerste twee naar Barcelona gingen.

Het ging naadloos over, mede na advies van Andres, die op dat moment in Argentinie aan het roer stond, naar een geweldig ambitieus project van Coca Cola met de promotie van de sportdrank van de WK voetbal: Powerade. De resultaten behaald bij Powerade als hoofdcoach waren niet zo in het oog springend maar wel opmerkelijk:
· Zuid-Amerikaans kampioen onder 20 jaar tienkamp Kerinde Souza
· Zuid-Amerikaans kampioen onder 23 jaar 200 en vice kampioen 100m: Bruna Jessica
· Nationaal kampioen onder 23 jaar en 3e op Zuid Amerika kampioenschap op de zevenkamp: Karen Lopes.
-Nationaal record 110 meter horden voor Junioren: Julio Cesar Nascimento de Oliveira (ook kampioenschapsrecord) en Gabriel Oliveira Constantino.


Het was voor deze atleten een kickstart voor hun verdere carriere. Zo ging Kerinde in Europa studeren en ontmoette ik hem in Amsterdam terwijl zijn tweeling zus in de VS studeerde op een sport scholarship. Bruna ging na deze successen voor het geld naar Sao Paulo en schopte het, maar met pr’s onder mij gelopen, tot het nationale team 4 x100m. Daar zit ze nu nog steeds in een is inmiddels Zuid-Amerikaans kampioen, nam twee keer deel aan de WK, en stond op de OS van Rio! Karen is gestopt met atletiek maar heeft haar school afgemaakt en is gediplomeerd schoonheidsspecialiste. Als dank voor mijn steun en aanmoedigingen op en vooral naast de atletiekbaan ben ik in uitgenodigd als speciale gast op haar bruiloft in april 2002. Gabriel is doorgegaan op de ingeslagen weg met horden, loopt ondertussen ook nog prima sprinttijden (10”28/20”21) en is Zuid-Amerikaans recordhouder op de horden met 13”18! Hij ontbrak door een blessure in Doha dit jaar dus ik heb hem niet gesproken. Mijn favoriete Negrão, is een kanshebber in de finale van Tokio. Denk ik.

Mede door dit avontuur hebben we de familie Scholten in ons hart gesloten. En zij ons blijkens de vele gezamenlijke (feest)dagen die we hebben doorgebracht in de afgelopen tien jaar. Door het verblijf in Zuid-Amerika hebben we kunnen genieten van de imposante natuur
in ‘onze tuin’ het arboretum van Rio de Janeiro, watervallen op het beroemde drielanden punt bij: Foz Icua zul, de Pantanal met parende panters en ook nog landen als Uruguay, Argentinië en Chili kunnen bezoeken.


Na het onverwachte einde in Rio van het Powerade project (in mei 2020 is er -hopelijk- de laatste rechtszitting in onze zaak) kwam er plotseling na het EK atletiek de begeleiding van Nadine Broersen op mijn pad. Een enorme uitdaging. Heel veel geleerd van deze unieke kans bij de Atletiekunie en nauw samengewerkt met twee uitermate succesvolle Nederlandse atletiek coaches, mijn vrienden; Ronald Vetter en Charles van Commenee. Terug van de Spelen bleef ik voor spelers en staf van FC Emmen gewoon: Rio, tot het einde toe!

Uit de atletiek naar topsport in het Noorden was een hele mooie kans bij MCZ in Groningen. Met als in het meest herkenbare resultaten als fysiek trainer (elite performance manager):
· Promotie naar eredivisie met FC Emmen (huldiging op de markt met 15000 fans)
· Kampioenschap met Lycurgus volleybal (huldiging in open bus door de Stad)
· Zilver op EK onder 23 roeien dubbel twee: Luuk Adema-Melvin Twellaar
· Brons op WK roeien lichte mannen dubbel vier (LM4x): Damion Eigenberg

Zo kwamen we ook in Groningen stad te wonen. Na in Uberlandia in een gelijkvloerse vrijstaande villa gewoond te hebben was het even wennen aan ons appartementje op de Copacabana in Rio de Janeiro maar dat wende snel door de fantastisch bruisende stad. Brouwersstraat overgedaan aan onze trouwe huurster Andra en eengezinswoning aan de Ebbingedwinger in complex Trezoor gekocht. Ingericht naar onze smaak en ideeën want het idee was om hier langer te blijven. Thuis op de prachtige rode polderbank (van Helga Jongerius) mijmeren over mooie vakantiemomenten:


Op 1. Ilha Grande (Rio de Janeiro)
Op 2. Langlaufen in Oostenrijk
Op 3. Rondreis op Cuba
Op 4. Mannewiek.


Of onze kunstverzameling nog verder uit te breiden na inspiratie op deze bijzondere exposities die we bezochten
· Bowie in Groninger Museum
· Basquiat in Banco Brasil in Rio
· Kunschatten uit het oude Perzie in Drents Museum
· Chihuly’s glaskunst in Groninger Museum


De afgelopen tien jaar heel veel mensen ontmoet. Speciale ontmoetingen die me zeer dierbaar zijn
· Samen met Charles op de OS in Rio
· Eric Vis Dieperink mijn klasgenoot op het CIOS opzoeken tijdens het EK in Berlijn
· De trouwpartij van Uwe en Katrin in Berlijn
· Met de musketiers bij begrafenis van Hennie onze makker Rick Mennick bijstaan.


Maar ook terug in de tijd met
· Reunie cie. MAVO cohort ‘72-’76 een prachtige dag organiseren
· Reunie CIOS Overveen cohort ’79-82 met oude bekenden.


Nu ik het op een rijtje heb gezet valt het me op dat er zoveel bijzondere dingen zijn. Op het moment zelf was de impact niet altijd even duidelijk. Zo is mijn dagelijks contact met Aspire collega Uwe uitgegroeid tot een bijzondere vriendschap op afstand. Zo zijn ook heel wat momenten onbeschrijfelijk maar staan ze helder voor de geest. Natuurlijk heeft ook ziekte en overlijden van Janneke een enorme impact gehad die niet in vier punten te vangen is.


Bij aanvang van dit decennium had ik geen enkele weet van wat er zou gaan komen. Ook nu bij weer een nieuw jaar zal er veel (oud)nieuws zijn. Wat er de komende tien jaar gaat gebeuren zal uniek zijn. Net zo uniek als dit lijstje.


Ik wil nog twee punten van een persoon benoemen.

Wouter Sinas, was een atleet bij de Spartaan in Lisse. Een van de enthousiaste atleten die ik mocht begeleiden. Die heel veel met de club van 7 heeft gedaan en ook daarna diverse rollen binnen de club heeft vervuld. Na studies aan de TU Delft kwam hij in het werkveld niet toe aan dingen die hem raakten. Dus een nieuwe studie opgepakt: bewegings-wetenschappen een master gehaald en doorstuderen voor een PhD in Belgie en door voor nog meer in de VS. Toen Kipchoge onder de twee uur dook op de marathon werd Wouter Hoogkamer (post-doc Colorado) aangehaald met zijn onderzoek naar de energieteruggave bij het hardlopen in het Nike Fly project. Ik voel me trots.




















Comments

Popular Posts