B/A




before - after.

ik heb me voorgenomen een lange duurloop te doen.
zoals meestal in het weekend
dus een rondje meer
dat is niet echt lang
maar ik doe er wel lang over

vanaf de Mannewiek sla ik rechts af de Hoornsedijk op, langs de huizen en rechts af de Meerweg op.
Langs de Meerweg (1916 aangelegd)  staat een complex van twee vervenerswoningen die zijn opgenomen in het register van rijksmonumemten.  Ook staan er verschillende gemeentelijke monumenten zoals restaurant de Paalkoepel, het clubgebouw van de bekende zeilvereniging VWDTP en de boothuizen van jachthaven de Zuidwesthoek.

Op het einde ga ik opnieuw rechts af, de Groninger weg op. Licht wind mee merk ik.
In 1870 werden de nieuwe Groningerweg en Veenweg geopend, waardoor Eelderwolde een wegdorp werd. Vanaf 1896 liep de paardentram van Stad naar Eelde hier maar nu loop ik hier te stampen. Ik groet een dansende paardenstaart met muziekdrager op de arm aan de overkant.
draai de Veenweg op. Voor fietsers is dit een belangrijke route richting het centrum. 
Lngs dit leuke weggetje staat onder andere een door architect Johannes Albertus Boerontworpen landhuis en het gemeentelijke monument 0014/101568, een landhuis in Engelse stijl van architect A. Goodijk. Dit laatste landhuis werd gebouwd in opdracht van kunstenaar Willem Valk. Willem Johannes Valk (1898-1977)(was een beeldend kunstenaar, vooral bekend geworden als beeldhouwers. Hij werd ook wel de officieuze stadsbeeldhouwer van de Stad Groningen. Valk woonde hier en had hier zijn atelier.

Ik kom nu door een nieuw deel, links het Martine ziekenhuis en rechts nieuwbouw van groningen zuid.
op de laan corpus den hoorn ga ik weer rechtsaf.
De naam Corpus den Hoorn komt van een klooster dat in een hoek ("hörn") aan de weg Groningen-Paterswolde stond. Vandaar ook de aanduiding 'ter Hoorn'. Met corpus wordt het land bedoeld dat een klooster zelf in gebruik had. Corpus den Hoorn staat dan ook voor het land van het klooster Maria ten Hoorn.


ik loop langs MCZ en ga bij de brug weer rechts.
Terug op de Hoornsedijk, nog een kilometertje of drie tot de Mannewiek.

Het was een uurtje uit en thuis.

Comments

Popular Posts