pionier

 ,,In theorie kan ieder mens, man of vrouw, mits normaal gebouwd, de 42 kilometer uitlopen'', verkondigde de ex-bondscoach van de KNAU in de media, toen hardlopen nog niet massaal werd gedaan. Met onafgebroken, regelmatig trainen kan dat doel al na tien, elf maanden worden bereikt bewees Wim Verhoorn later meerder keren met prominenten, politici, BN-ers en leden van het koninklijk huis.

Als ik Wim Verhoorn zag hardlopen dan voelde ik zelf overal pijn. Niet dat het pijn aan de ogen deed maar het zag er ongemakkelijk uit. Hij was ook een van de weinige bondscoaches die zelf niet op wedstrijdniveau wedstrijden hadden gedaan. Wim was in mijn ogen ook veel meer een ‘manager’ dan een atletiek coach en veel meer een ‘consultant’ dan looptrainer. Daardoor kreeg hij ook heel veel voor elkaar. Maakte vrienden en vijanden met zijn vrijgevochten aanpak. 

Verhoorn was een van de pioniers in het vermarkten van het  hardlopen. Zo kwam ik hem tegen bij de grote stadsmarathon en ook bij de TROS-loop. Dan was het voor de wedstrijd het onderste uit de kan halen voor ‘zijn’ atleten als ritselaar en na de wedstrijd het middelpunt als handige prater in de nazit. 

Het organiseren, regelen en handelen was zijn tweede natuur. In de eerste plaats was het vooral een mensenmens. Hij kon met mensen van diverse pluimage en van verschillende klassen net zo  gemakkelijk praten als hardlopen. Dan kwam  zijn ervaring als purser goed van pas.


Wim Verhoorn  omarmde het lopen en was een inspirator voor velen. Gisteren overleed Wim Verhoorn, 1941-2021, die als bondscoach, maar vooral als manager aan de basis stond van de eerste Nederlandse loopgolf en pionier was voor de wegatletiek en stadsmarathons (10 jaar bestuurslid AIMS)
met W.A. van Buuren

.



https://www.runnersworld.com/nl/nieuws/a35859598/wim-verhoorn-overleden-bondscoach-hardlopen/


Comments

Popular Posts