Melvin
Een slanke jongen met een groot bos haar en een verlegen oogopslag. Hij kwam meedoen met de krachttrainingen van de regiotoppers. Als MCZ verzorgen wij deze training en ik neem het in 2016 over van Jan Arend. Dat is het eerste wat met te binnen schiet als ik lees dat Melvin Twellaar de prestigieuze roeiwedstrijd Diamond Challenge Sculls (sinds 1844!!!) op de Thames heeft gewonnen.
Twellaar geboren in Den Horn kwam ooit via een zomercursus terecht bij de (burger)roeivereniging De Hunze. Hij bleek talent te hebben. Zo won hij op 17-jarige leeftijd al zilver op de wereldkampioenschappen onder 19-jaar. Hij maakte als junior, en inmiddels studerend in Stad, de overstap naar ‘de corporale ster’ G.S.R. Aegir. Niet naar Gyas dus waar ook de talentvolle Luuk Adema roeit.
Ze gaan wel samen trainen en het klikt als dubbel twee. Al snel zijn ze onverslaanbaar in Nederland. Ik moedig ze aan bij een wedstrijd in Amsterdam, bij het NK indoor roeien en iedere week bij de krachttrainingen. Steevast in de vroege ochtend bij het hoofdstation van Groningen (met koffie van SB). De mannen moeten eerder afgeremd dan gestimuleerd worden, ze zijn gretig en willen winnen maar ook sterker worden.
De Groningse dubbeltwee Melvin Twellaar (Aegir, ex-Hunze) en Luuk Adema (Gyas, ex-Hunze) won verrassend daarna zilver bij de wereldkampioenschappen roeien onder 23 jaar in Poznan in Polen.
Als Adema zijn studie laat prevaleren boven een het roeien besluit Twellaar de uitnodiging om op de Bosbaan bij de nationale selectie te trainen aan te nemen.
Als Adema zijn studie laat prevaleren boven een het roeien besluit Twellaar de uitnodiging om op de Bosbaan bij de nationale selectie te trainen aan te nemen.
Een juiste beslissing want Twellaars ster rees snel. Begin 2020 werden Twellaar en Broenink aangewezen als koppel voor de Spelen. Dat dit een juiste keuze van de roeibond was, bewees het duo met een gouden medaille op de Europese kampioenschappen van dat jaar. Drie jaar later: 2023, pakten ze ook samen de wereldtitel in Belgrado.
Broenink en Twellaar wonnen in juli 2021 op de Olympische Spelen in Tokio een zilveren medaille; de Franse dubbeltwee was 0,2 seconde sneller. Op de volgende Spelen, in Parijs, was het duo favoriet voor de titel maar moesten deze keer de Roemenen voorlaten gaan, opnieuw zilver dus.
Bij de Europese Kampioenschappen in 2022 in München wist Twellaar in een sterk veld verrassend in de eindsprint zowel de olympisch kampioen Stefanos Douskos als de regerend wereldkampioen Oliver Zeidler te verslaan en daarmee het goud te behalen, als eerste Nederlandse man sinds 93 jaar.
Blik en mooie titel met fraaie tijd 7.18
De Diamond Challenge Sculls is een internationale topwedstrijd roeien in de skiff heren open op de jaarlijkse Henley Royal Regatta op de Theems in Henley-on-Thames in Engeland. Deze wedstrijd werd voor het eerst gevaren in 1844. Viermaal werd er gewonnen door een Nederlander, door Janus Ooms (1892), Frits Eijken (1921), Bert Gunther (1929) en Merlin Vervoorn (1996).
Nadat Ooms als eerste niet Brit in 1892 de Diamond Challenge Sculls won, toentertijd gold deze wedstrijd als het officieuze wereldkampioenschap, kreeg Ooms van de Nederlandse roeiverenigingen de gouden riem aangeboden.Toen Frits Eijken in 1921 de Diamond Challenge Sculls won gaf Ooms gaf gouden Riem aan Eijken door vanwege zijn winst. Ooms gaf tijdens de overdracht aan dat de gouden riem een prijs moest zijn voor skiffeur die een uitzonderlijke prestatie had geleverd. Bertus Gunther gaf deze trofee door aan Jan Wienese die samen met De Amstel een stichting daarvan maakte. Met Jan als praeses van DGR van 1892.
In 2006 ontving Marit van Eupen als eerste vrouw de gouden riem, omdat zij in 2005 wereldkampioene in de lichte-skiff was geworden.Karolien Florijn is sinds januari 2024 de houder van de Gouden Riem.Florijn won als houder van de riem in 2024 Olympisch goud. De houder bepaalt zelf wie zijn of haar opvolger wordt, samen met een speciale commissie. Belangrijkste voorwaarde is dat het om een Nederlandse skiffeur gaat die een excellente prestatie heeft geleverd.En dat zou zo maar Melvin Twellaar kunnen zijn na deze toch historische prestatie.denk ik zo. Maar daar moet Florijn dus over beslissen.
Twellaar studeert inmiddels pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij heeft een relatie met de even oude Martine Veldhuis (roeister in de dubbel vier). Ik volg hem op afstand met de nodige bewondering. Het fietsende mannetje uit Den Horn is uitgegroeid tot een roeireus van wereld formaat. Melvin is de naam.
Comments