stad van het noorden


 We liepen in tweetallen met anderhalve meter tussenruimte door Stad. Het miezerde niet meer maar het druilde. En het was 'nasskalt'. Een koffie voor onderweg drinken we op met zicht op de A-kerk onder een afdakje. De route heet: De stad van het Noorden.

 Onze vrienden hebben we afgehaald bij het station. We dralen bij het bekijken van de fraaie hal voor we het monumentale gebouw van buiten aanschouwen. Langs het museum, de singel af, even langs het oude museum en dan naar de een bezienswaardigheid die we niet mogen missen (1).

Het urinoir aan de Reitemakersrijge is ontworpen door Rem Koolhaas. Het openbare toiletgebouw is opgetrokken uit melkglas en is voorzien van foto’s van Erwin Olaf. Het werd gebouwd in 1996, ter gelegenheid van de stadsmanifestatie 'A Star is Born'. 

Door de Oude Boteringestraat naar de Spilsluizen.

De Ossenmarkt is een plein wat direct ten noorden van de historisch binnenstad ligt.De(vee) markt  werd aangelegd tijdens de realisatie van de Grote Uitleg van Groningen (1614-1624). 

Dan door het verlengde van de Oude Ebbinge- door de Nieuwe Ebbinge-straat, de uitvalsweg naar het Hogeland langs het Noorderplantsoen waar we voor afslaan naar Trezoor. De meegebrachte bruine bollen, appel en plak koek nuttigen we "thuis". Het blijft nat buiten ook als we al een tijdje aan de koffie zitten. 

De route laten we de route en gaan via een kortere weg terug naar het station. Ik sleur als een hulpvaardige knecht aan het peloton maar de Braziliaanse aard wint het van Noordelijke nuchterheid. We komen dus minuten te laat op het perron. Nou dan wachten we een halfuurtje. De treinreis van drie uur komt er toch wel.

Volgende keer gaan we naar Eindhoven. De steden zijn qua inwonersaantallen gelijk maar er gaat niks boven Groningen.


http://www.staatingroningen.nl/81/openbaar-toilet-reitemakersrijge 

Comments

Popular Posts