overdenking




Tussen een aantal vliegbewegingen over de aardkloot, waar ik een carbon footprint mee veroorzaakte alsof ik een doorsnee vrijgemaakt gezin, met minimaal vier kinderen, uit mijn jeugd vertegenwoordigde, verviel ik in een eerdere gewoonte. Die bestaat uit het doorspitten van de papieren krant. Tegenwoordig doe ik dat bij een koffiehuis zodat ik de prijs van de krant uitspaar en daarvoor een extra koffie bestel en ik desondanks voor 2 cappuccino en een koek omgerekend 25 gulden betaal.

Zo de toon is gezet.


Ik heb mijn jeugd al aangehaald. Opgegroeid in de Woldstreek waar nauwelijks industrie was buiten de agrarische sector. Waar arbeiders op het land werkten en boeren zes dagen in de week in de weer waren en alleen de zondagrust respecteerden om dat het Zijn dag was. Dominee in onze kerk was Stiel en hij sprak vanaf de kansel over het uitverkoren volk in, zijn uitspraak, Isroll.

Israel was de krantenkolommen vulde vanwege de continue oorlog(dreiging). Golda Meir was het boegbeeld deze Israëlisch politica en diplomate van de Arbeidspartij en de 4e (en 1e vrouwelijke) premier van Israël van 1969 tot 1974 stond symbool voor het goede die vocht tegen de kwaden: palestijnen en arabieren. De tv beelden onderschreven dat. Wij kozen de kant van Israel. Het volk uit de Bijbel.


Nu ging het deze week over de zevende October. Toen de aanval van Hamas op Israel heel veel doden en onnoemelijk veel leed veroorzaakte. 


Het Midden-Oosten werd eeuwenlang gedomineerd door het Ottomaanse Rijk (1299-1922), dat een groot deel van de Arabische wereld, inclusief het huidige Israël/Palestina, onder zijn gezag had. Tijdens de Eerste Wereldoorlog koos het Ottomaanse Rijk de kant van de Centrale Mogendheden (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije). Toen deze machten de oorlog verloren, viel het rijk uit elkaar.

Al tijdens de Eerste Wereldoorlog sloten Groot-Brittannië en Frankrijk een geheime overeenkomst, het Sykes-Picotverdrag, waarin zij het Midden-Oosten onderling verdeelden. 


In 1920 kreeg Groot-Brittannië van de Volkenbond het mandaat over Palestina, een gebied dat zowel het huidige Israël, de Westelijke Jordaanoever als Gaza omvatte. Dit mandaat kwam met de verplichting om de Balfour-verklaring (1917) te implementeren, waarin Groot-Brittannië had toegezegd een “nationaal tehuis” voor het Joodse volk in Palestina te ondersteunen. Tegelijkertijd werd er de belofte gedaan aan de Arabische bevolking voor zelfbeschikking in het Midden-Oosten. 

Aan de andere kant groeide het Arabisch nationalisme, dat zelfbeschikking en onafhankelijkheid voor Arabische volkeren nastreefde, als verzet tegen de Ottomaanse en later Europese overheersing.


Op 14 mei 1948 riep David Ben-Gurion de onafhankelijkheid van de staat Israël uit. De dag daarna vielen de legers van vijf Arabische landen (Egypte, Jordanië, Syrië, Irak en Libanon) de nieuwe staat aan, wat leidde tot de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948-1949. Israël overleefde deze aanval en slaagde erin zijn controle uit te breiden ten opzichte van de grenzen die de VN in 1947 had voorgesteld.

Ik denk aan Peter die in Jordanië aan de slag is en regelmatig te maken krijgt met angstige situatie.


De Joodse bevolking is wereldwijd verspreid, met een duidelijke concentratie in Israël (ruim 7 miljoen)en de Verenigde Staten (ruim 6 miljoen). Dat verklaard deels ook de steun van de VS waar veel belangrijke posten door Joden worden ingenomen. Denk aan Michael Bloomberg en Rahmn Emanuel bijvoorbeeld. Maar ook de presidenten van Frankrijk; Macron, en Oekraïne: Zelensky zijn van Joodse afkomst. 


Op dit moment zijn er weer diverse landen met elkaar in overleg omdat er nog steeds families in verschillende landen wonen enkel door het feit dat het Westen bij monde van Groot Brittanie en Frankrijk met de liniaal grenzen trokken. Denk daarbij ook aan de Koerden. 

De Koerden zijn een van de grootste etnische groepen in het Midden-Oosten, verdeeld over verschillende landen:



1. Turkije: 15-20 miljoen Koerden.

2. Iran: 8-10 miljoen Koerden.

3. Irak: 5-7 miljoen Koerden.

4. Syrië: 2-3 miljoen Koerden


Ik denk aan de kapper uit Haarlem die vertelde over de onrust in Irak nu er voorstellen de ronde doen waarbij nieuwe grenzen worden getrokken en er volksverhuizingen in het vooruit zicht worden gesteld en families verscheurd zijn. Want waar komt dan het land van de Koerden en waar komt de staat voor de Palestijnen. Het lijkt op boter-kaas en eiren op de landkaart.



Daarnaast de Palestijnen:

Palestijnen zijn een Arabisch volk dat zijn oorsprong vindt in het historische Palestina, bestaande uit het huidige Israël, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Hun geschiedenis wordt gekenmerkt door conflicten over land en zelfbeschikking, vooral sinds de oprichting van Israël in 1948.


Ik denk aan de cafetaria op de hoek. ‘ het is verschrikkelijk meneer Gerard, iedereen is bang, overal bommen en alle benzine op…het is vreselijk…’



Palestina kent  een lange en rijke geschiedenis, van de oudheid tot het huidige Israëlisch-Palestijnse conflict. De oprichting van de staat Israël in 1948, de verdrijving van de Palestijnen tijdens de Nakba, en de voortdurende bezetting van Palestijns grondgebied blijven de kern vormen van de strijd om land, rechten en zelfbeschikking. 


De situatie blijft onopgelost, met miljoenen Palestijnen die zowel in bezette gebieden als in de diaspora wonen, terwijl de hoop op een tweestatenoplossing steeds verder lijkt weg te glijden.


Als je op reis bent zijn er nogal wat momenten dat je in de wachtstand staat. Tijd die ik vaak gebruik om na te denken over van alles en nog wat. Het zorgt er ook vaak voor dat ik een groot deel van de tijd over het wereld wijde web surf op zoek naar informatie en wetenswaardigheden. Maar altijd wringen zich andere gedachten er tussen door.  Zoals over Golda Meir. 

Meïr werd geboren in Oekraïne, dat toentertijd tot het Russische Rijk behoorde. Aan het eind van de 19e eeuw besloeg het rijk 22.400.000 vierkante kilometer, ongeveer een zesde van het totale landoppervlak op aarde Op de vlucht voor het antisemitisme in Rusland emigreerde de familie in 1906 met de Red Star Line via Antwerpen naar de Verenigde Staten en vestigde zich in Milwaukee in de staat Wisconsin. 


Oekraïne waar ik een aantal atletiek coaches  van ken die hun slaris buiten het land verdienen om de gehavende families te kunnen ondersteunen. Oekraïne die merkt dat de steun vanuit het Westen afneemt.  Ik denk aan Esa, de Fin die iedere dag met bange vermoedens lees wat Putin nu weer van plan is want een Russische inval is niet onwaarschijnlijk.


Daar dwars doorheen spelen belangen die te maken hebben met transport over zee en dus de milities in de Republiek Jemen. 

De eerste geciviliseerde bewoners van Jemen waren Qahtanieten, dat waren Semieten. Zij leefden tussen 2300 en 800 v.Chr. in het gebied dat nu Jemen is. Het land controleert de smalle doorgang van de Rode Zee. 

De zee is nergens breder dan ongeveer 360 kilometer en loopt in het noorden uit in twee smalle baaien: de diepe Golf van Akaba en de westelijke, veel ondiepere Golf van Suez.

De Golf van Akaba ligt tussen het Sinaï schiereiland in het westen en het Arabisch schiereiland in het oosten. Aan de Golf liggen, met de klok mee, de landen Egypte, Israël, Jordanië en Saoedi-Arabië. Rode Zee is een belangrijke zeeroute in de handel tussen Azië en Europa. In oktober 2023 brak een crisis uit, toen de Houthi-beweging als reactie op de Oorlog Hamas-Israël een reeks aanvallen begon op vrachtschepen in de Rode Zee waarvan het beweerde dat ze verbonden waren met Israël.


En dus is er ook weer belang van de oliestaten in de regio. Onder aanvoering van KSA en Iran met ook Koewiet, Irak en de UAE.

Zo lijkt het conflict rondom de Palestijnen als een vlek waar door wrijven het steeds groter en viezer  wordt. 

Dat de demonstraties tussen de joden in Nederland en de sympathisanten van de Palestijnen uitloopt op confrontaties tussen de verschillende idealen maakt het schimmig. Dan draait het uit op een confrontatie tussen wel en geen gezichtsbedekking, tussen vlaggendragers, tussen woorden en verfbommen en tussen oud en jonger. Dan doet het er niet meer toe of het nou Joden/Zionisten of Palestijnen/Al Mubadara zijn die het recht van demonstratie gebruiken want alle aandacht ging naar Wilders die Halsema hierom het land wilde uit jagen.


Ik kom weer terug op iets uit wat ik leerde in mijn jeugd wat onder andere ook in de Bijbel staat: Heb u naaste lief als u zelf. 

De uitspraak “Heb uw naaste lief als uzelf” komt oorspronkelijk uit de Hebreeuwse Bijbel, specifiek uit het boek Leviticus 19:18. In deze passage wordt het gebod gegeven om goed om te gaan met anderen en om wraak en haat te vermijden.

Maar ik leerde in het Midden Oosten dat het concept ook sterk aanwezig in de islamitische leer. De Profeet Mohammed zei in een hadith: “Niemand van jullie gelooft (volledig) totdat hij voor zijn broeder wenst wat hij voor zichzelf wenst.” (Hadith uit Sahih al-Bukhari).


 Toepassing in het dagelijks leven in de praktijk moedigt “Heb uw naaste lief als uzelf” aan om:

1. Empathie te tonen voor anderen.

2. Respect te hebben voor verschillen, ongeacht religie, ras of achtergrond.

3. Vrede en samenwerking na te streven in relaties, zowel persoonlijk als in bredere gemeenschappen.

4. Mededogen te tonen en te handelen in het belang van de ander.


Het is een krachtig ethisch gebod dat mensen aanspoort om voorbij hun eigen belangen te kijken en een positieve invloed op de wereld te hebben door liefde en zorg voor anderen.

Comments

Popular Posts