40 in getal



In de Bijbel komt het getal veertig veelvuldig voor; 40 heeft met name betrekking op voorbereiding en verwachting. Maar ook op vasten en boetedoening, of “quarantaine".

Na zijn doop vastte Jezus veertig dagen in de woestijn en werd toen door de duivel verzocht. Daarna begon Jezus zijn prediking met de Bergrede (zie Matteüs 4:2) (de hiervan afgeleide vastentijd betreft de periode voorafgaande aan het Paasfeest) 
Na zijn opstanding verscheen Jezus veertig dagen aan zijn discipelen alvorens naar de hemel op te varen (zie Handelingen 1:3). Deze periode van het paasfeest tot Hemelvaartsdag duurt wederom veertig dagen.

In het algemeen kan worden gesteld dat de periode van 40 (dagen, weken, maanden, jaren) altijd te maken heeft met een periode van eerst een ingrijpende gebeurtenis, vervolgens een tijd van rijping en ten slotte een metamorfose, een overgang naar een nieuwe fase en de vreugde die daarbij hoort. 
Zoals ook bijvoorbeeld het Suikerfeest na de periode van de Ramadan. De Ramadan duurt 29 of 30 dagen, afhankelijk van de maanstand. De exacte duur wordt bepaald door de waarneming van de nieuwe maan aan het begin en einde van de maand Ramadan in de islamitische maankalender. Wanneer de nieuwe maan aan het einde van de maand niet zichtbaar is, duurt de Ramadan 30 dagen. Maar als de nieuwe maan wel zichtbaar is, duurt de Ramadan 29 dagen.

Naar het voorbeeld van de profeet Mohammed hanteren moslims over de hele wereld in deze heilige maand (Ramadan) een voorgeschreven vasten gedurende de dag: van zonsopkomst tot zonsondergang. Dit vasten is een van de vijf zuilen van de islam. Naast het vasten kunnen vrijwillig extra gebeden gedurende de nacht worden verricht.Moslims bidden sowieso gedurende deze maand meer het is een maand van bezinning.
Maankalenders (en ook lunisolaire kalenders) verschillen van elkaar in de dag die als eerste dag van de maand wordt gerekend. Sommige, zoals de joodse kalender, de islamitische kalender, de Chinese kalender en de Japanse kalender, beginnen een nieuwe maand ongeveer met nieuwe maan. 

Pasen en het Suikerfeest (Eid al-Fitr) vallen zelden op dezelfde datum, omdat ze volgens verschillende kalenders worden berekend. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan na de lente-equinox (21 maart), waardoor het tussen 22 maart en 25 april kan vallen.   Het Suikerfeest markeert het einde van de Ramadan, de negende maand van de islamitische maankalender, en verschuift jaarlijks ongeveer 10 à 12 dagen ten opzichte van de Gregoriaanse kalender.  Door deze verschuivingen kunnen de data van Pasen en het Suikerfeest elkaar soms overlappen. Een voorbeeld hiervan is in 2030, wanneer Pasen op 21 april valt en het Suikerfeest waarschijnlijk op 22 april begint, afhankelijk van de maanwaarneming.

Vastentijd, veertigdagentijd of lijdenstijd is de periode voorafgaand aan het christelijke paasfeest. Voor katholieken begint de vastentijd op Aswoensdag, voor protestanten op de eerste van de zeven lijdenszondagen. Voor katholieken is deze tijd een periode van vasten en bezinning. Alhoewel er zesenveertig dagen verlopen tussen Aswoensdag en Pasen (einde van de vastentijd), wordt er traditioneel (binnen de Katholieke Kerk) niet gevast op de zes zondagen tijdens die periode, waardoor de totale duur van de vastentijd op veertig dagen uitkomt.



Comments

Popular Posts