vreemde vogels

ik herinner me nog dat ik op zondagmiddag met mijn vader het Slochterbos in ging en als we geluk hadden zagen we op een bepaalde plek reigers. zeldzame vogels zo eind jaren zestig in het Noorden. Tegenwoordig zijn er meer reigers dan mussen.
ook zaten er soms uilen bij het Hogehuys moest je stil zijn en langs de bomen sluipen om ze niet te laten schrikken. heel soms zag je ook in het Slochterdiep een fuut. was je hele dag goed een fuut gezien! tegenwoordig kun je geen sloot inkijken of je ziet een fuut of aalscholver.
het geklepper van de ooievaar had ik tot een aantal jaren terug niet gehoord. tot ik bij de Spartaan in Lisse training ging geven en je soms, niet altijd, de ooivaars hoorde. gisteren op weg van en naar schiphol wel meer dan vijftig (50) ooievaars gezien. op een bedrijsterrein in de noordoostpolder dacht ik zag ik een spiksplinternieuw ooievaarsnest. voor de show dacht ik vorige week. nee hoor, gisteren zater er twee ooivaars te oefenen en te wachten dat er een andere ooievaar zou overvliegen met zo'n mandje aan de snavel.
ook reeen gisteren in heel noordholland, friesland en groningen.
ik was weer terug in het Slochterbos helemaal achterin als je naar Siepkanaal kon kijken had je een kleine uitstulping en daar lagen ze soms hertjes. het waren reeen weet ik nu. met een blij gevoel ging je dan naar huis voor thee en plakje cake want je had een verhaal. op de terugweg had je namelijk een specht gehoord! niet gezien maar een bontespecht die had je nog niet aangestreept in je zien is kennen boekje.
met het tellen van futen, aalscholvers, reigers en sinds kort ook ooivaars ben gestopt. ook buizerds,sperwers en valken is bijna geen doen meer maar dan moet ik ze maar beter leren onderscheiden. vreemde vogels.

Comments

Popular Posts