De vrouwelijke Berger

1933 25 juni Chris Berger en Tollien Schuurman schudden elkaar de hand.

De vrouwelijke Berger.

Atleet Chris Berger evenaarde in Amsterdam op het Olympiaplein in 1934 het wereldrecord op de 100 m met 10,3 seconden. Dat bleek een geweldige tijd. Pas twee jaar later verbeterde Jesse Owens dit record. Het bleef tot 1951 het Europees record. Bergers beste tijden op de 100 (10.3) en 200 m (21,1) zouden tot in de zeventiger jaren Nederlandse records blijven
Het hoogtepunt van zijn atletiekloopbaan beleefde Chris Berger in 1934. Tijdens de Europese Kampioenschappen in Turijn won hij de 100 en 200 m. Met de Nederlandse estafetteploeg won hij ook brons op de 4 x 100 m. Met name zijn winst op de 100 m was historisch: aanvankelijk riep de jury de Duitser Erich Borchmeyer uit tot winnaar, tot onbegrip, overgaand in woede, van het publiek. Na ingrijpen van assistent-teamleider Adriaan Paulen besloot de jury de filmbeelden van de finish te bekijken. De volgende dag bleek dat Berger de winnaar was.

Bron wikipedia.

Maar de vrouwelijke Berger, wie was dat?

Toen Nora me vertelde dat ze in Drachten soms op de baan hoogspringen trainde vroeg ik haar noem eens een bekende AV Impala atleet of atlete. Makkelijk antwoord was de naam van de hoog springtrainer die sinds 1981 het CR bij de jongens A in zijn bezit heeft op de 5000m: Sierd Wijnalda. Maar andere namen dan? Ik zelf kwam met meervoudig Nederlands Kampioenen Arjen Visserman en Bea Wiarda op de proppen. Toen kon Nora niet op de naam komen van een bekende sprintster waar van de naam op een plaat bij de baan staat. Ik wist het ook niet. In de tachtiger jaren was ik er een paar keer maar toen nog op de oude rubber baan en begin deze eeuw een keer met competitie met de AAC ploegop de huidige kunststofbaan. Maar we kwamen er niet op. Schande.
Want het atletiekcomplex in Drachten is niet voor niets vernoemd naar Tollien Schuurman. Ten tijde van Chris Berger liep zij als negentien jarige (sic!) een wereldrecord op de honderd meter vrouwen met 11”9. Op Vier en vijf juni 1932 in Haarlem.
Op het Haarlemterrein, een grasbaan, houdt de K.N.A.U. op zaterdag en zondag selectie-wedstrijden voor de komende Olympische Spelen. Op vrijdag heeft Tollien in Hamburg 12,1 sec. gelopen. Nu loopt ze in de derde serie op zaterdag en in de finale op zondag 11,9 sec. In de finale wordt Bep du Mee tweede met 12,9 sec., Jo Dalmolen wordt derde met 13,1 sec.
(bron atletiekergoed.nl)

Een jaar eerder leverde ze een andere ar wereldrecordprestatie af met 11,2 seconden over 100 yards. Féderation Sportive Féminime Internationale (FSFI) die naast de I.A.A.F. als aparte bond opereerde toendertijd. Zij erkende echter alleen records op afstanden volgens het metrieke stelsel.
Recent (2010) heeft de IAAF wel de 24.6 sec. van Schuurman, gelopen in Schaerbeek op 13-8-1933, (h)erkend als wereldrecord. Het toen geldende WR van de Stanislawa Walasiewics met 24,1 sec. (Chicago/USA 18-08-1932, was in lijn gelopen en niet op een rondbaan.

Tollien Schuurman werd op 20 januari 1913 geboren in het Drentse Wateren. Maar ze groeide op in het Friese dorpje Rottevalle waar haar vader hoofd van de lagere school (sinds 1916) was. Ze was een grote en sterke meid (1m75cm) en bovendien snel. Zo snel, dat zij al gauw lid werd van de gymnastiekvereniging UDI uit Drachten. In de wintermaanden werd geturnd en in de zomermaanden atletiek beoefend.

De gymnastieclubs Hercules (1881) en UDI (1890) in Drachten opgericht fuseren later als Hercules-UDI. Terwijl Impala pas in december 1963 is opgericht. Tollien Schuurman vinden we dus niet terug in de clubrecordlijst van Impala.

Bronnen:
http://transisalania.blogspot.com/2011/05/bekende-overijsselaars-van-toen-2.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tollien_Schuurman
http://sportgeschiedenis.be/2010/07/16/de-olympische-dagboeken-van-tollien-schuurman.aspx
http://atletiekerfgoed.nl/nieuws.html

Comments

Popular Posts