knisperbonen

Het is bijna echt herfst. Tenminste, als de bomen nu helemaal van kleur gaan verschieten, het blad valt en er ook paddenstoelen zijn. Dus ook het eten wordt anders. Andere gerechten. Maar sommige dingen moeten nog even wachten.
Zo moeten er nog diverse zaken gedroogd worden:
Worst, na de oktoberslacht
Appeltjes voor de hete bliksem
Kastanjes en noten om later lekker te kunnen knabblen.
Dan de bonen.
Knisperbonen. Wat? Knisperbonen zijn gedroogde slabonen die nadat je ze eerst omgekeerd aan de stam opgehangen hebt nu geplukt worden en aan een draad gerijd moeten nadrogen . Andere bonen zoals de pronkebonen moeten nog gedopt worden. Spekbonen en snijbonen staan al in te dikken in het zout (laag voor laag ingelegd met zout en afgedekt met een doek +plank + steen) .
Knisper- of Knispelbonen dus. Nadat de bonen, bijvoorbeeld de Bonte Reus een ras zonder draad, ze zijn ingeregen aan een –katoenen- draad worden ze te drogen gehangen op een houten rek in de wind en volle zon. Na een week of twee zijn de strengen bonen droog en worden ze diepingevroren. Na 24 uur worden ze eruit gehaald en weer in de wind en zon gehangen totdat de bonen gaan knisperen tussen de vinger of als je de bonen hoort "rammelen". Dat is het teken dat ze goed gedroogd zijn. Later de droge bonen eerst een nacht laten weken (of 12 uur) voor de bereiding daarna is de kooktijd ongeveer 3,5 uur. (Dat moet zo lang omdat niet alleen de boon binnenin maar ook de schil moet garen). De bonen kunnen zo gegeten worden maar nog lekkerder is een stamppot met veel spek en verse worst.
Winterkost dus, maar gemaakt in de herfst


bronnen:
www.degezondeapotheker.nl
www.RTVNoord.nl

Comments

Popular Posts