hoogfeest


The Feast of Corpus Christi, which is a moveable feast, is celebrated on the Thursday after Trinity Sunday or, in countries where it is not a Holy Day of Obligation, on the Sunday after Holy Trinity.

The earliest possible Thursday celebration falls on 21 May (as in 1818 and 2285), the latest on 24 June (as in 1943 and 2038).

Corpus Christi is a public holiday in some countries with a predominantly Catholic population including, amongst others, Austria, Brazil, Bolivia, Bosnia and Herzegovina, Colombia, Croatia, Dominican Republic, Haiti, East Timor, parts of Germany, Liechtenstein, Panama, Peru, Poland, Portugal, San Marino, parts of Spain and Switzerland, Grenada, Saint Lucia and Trinidad and Tobago.

Het is morgen dus Corpus Christi oftewel Sacramentsdag (in het Latijn Sanctissimi corporis et sanguinis Christi solemnitas (Hoogfeest van het heilig lichaam en bloed van Christus).

Dit  “Hoogfeest van het Allerheiligst Sacrament” is een feest  binnen de Katholieke Kerk dat valt op de tweede donderdag na Pinksteren.  Op dit feest wordt gevierd dat Jezus Christus Zichzelf onder de gedaante van brood en wijn aan de gelovigen wil geven als voedsel en voortdurend onder de mensen wil blijven door middel van zijn waarachtige tegenwoordigheid (Sua realis praesentia) in de geconsacreerde offergaven.

 

Fronleichnam en  Corpus Christi. Onder deze naam kwam ik deze vrije dag tegen in Duitsland en nu dus  in Brazilie. Een vrije dag die in een aantal gevallen resulteert in een lang weekend want ook de vrijdag wordt dan opgenomen.  Ook nu weer aan een aantal mensen gevraagd wat het voor een dag is . Het antwoord is meestal: een vrije dag. Anderen komen niet verder dan een feestdag van de kerk. Schouders worden opgehaald, wat maakt het uit, het is een vrije dag.

Dit jaar ben ik in Canada daar kennen ze het niet als vrije dag.  In de 16de eeuw was de bevolking van Canada ten gevolge van de immigratie van Fransen hoofdzakelijk rooms-katholiek. Doordat in 1759 Canada in Britse handen overging en de protestantse kerken uit het moederland de gelegenheid kregen zich ook hier uit te breiden, werd Canada geleidelijk aan meer protestants.
Even wat oude getallen: Volgens de census van 1991 is 41% van de bevolking rooms-katholiek, 7% behoort tot de United Church of Canada, 8% tot de Anglican Church of Canada, 3% is presbyteriaans, 3% lutheraans en 2,5% baptist. Voorts zijn te noemen de Reformed Church, waarbij zich vele Nederlands-hervormde immigranten, en de Christian Reformed Church, waarbij zich vele gereformeerden hebben aangesloten. De katholieken van de Byzantijnse ritus - voornamelijk (afstammelingen van) geïmmigreerde Oekraïners (Roethenen) - hebben in Canada een eigen hiërarchie en eigen kloosters. Canada telt ruim 340.000 joodse inwoners.  

Gecombineerd met wat recente getallen: Bijna een zelfde aantal 350.000 moslims is woonachting in Ottawa. In 2010, het Pew Research Center schatte  het totaal op  940,000 Moslims in Canada.

De afgelopen dagen vijf keer met een taxi vervoerd. Iedere keer iemand uit het midden-oosten en  vier keer een moslim. Ook zij moeten morgen op de dag van het hoogfeest gewoon aan het werk.

Comments

Popular Posts