IM Ton de Kleijn


Zo verricht Ton de Kleijn in stilte heel veel noeste arbeid voor de Atletiekunie.

Een zinnetje uit de serie: stille kracht van de AU, door Pim van Eschoten. Deze zin schoot gelijk door mijn hoofd toen ik vanochtend las dat, plotseling, deze stille kracht was overleden. Een schok.

Een schok zal ook door 'zijn' vereniging gaan. Want Ton was een Sparta-man in hart en nieren. Ik denk dat hij elke functie binnen die club wel zo ongeveer heeft ingevuld.

Ook de statistici binnen de atletiek zullen geschokt zijn. De man die in Nederland jarenlange statistiekjes van van alles en nog wat heeft bijgehouden is niet meer. Een steunpilaar binnen de werkgroep statistiek. De man ook achter de cijfers van de toernooien zowel in de teamboekjes als ook van de limieten. Noeste arbeid, die vele uren kostte, wat uiteindelijk resulteerde in een klein tabelletje of op een enkel A4 verscheen.

In heel veel rollen ben ik deze aimabele Hagenaar tegen gekomen op en rond de atletiekbaan. Vaak met de handen in zijn zwarte jack, capuchon half over zijn hoofd met guitige ogen boven een steeds grijzer wordende snor. Ploegleider, jury, omroeper en noem maar op. Maar ook als sportliefhebber pur sang en dus bij heel veel toernooien en wedstrijden (zonder Sparta-inbreng) aanwezig. Vaak ook als laatste samen uit de kantine.

Het is niet te bevatten dat dat niet meer gaat gebeuren. Onmogelijk om nog weer even te bellen, te mailen of te praten over statistische gegevens van toernooien. De lawine van de cijferberg stokt. De atletiekstem van Sparta is verstomd. De stilte is overdonderend. 

Tedeka, puntTK; Ton de Kleijn. De atletiekwereld en ik zullen je missen.



Comments

Adri van den Berge said…
Beste Gerard,

Mooi IM, maar bevat een paar cruciale taalfoutjes:

'statici' moet zijn 'statistici' en 'statische' moet zijn 'statistische'.

Met sportieve groeten,
Adri van den Berge, Rotterdam Atletiek
Anonymous said…
Dank voor je mooie woorden, Gerard. Jij ook sterkte.

Wilmar
Anonymous said…
Mooi geschreven Gerard. De ranglijsten zijn een geweldige bron voor ons microfonisten. Bedankt Ton voor al je werk.

Frans
coachG said…
de taalfouten en tikfouten (zoals oa door Adri genoemd) zijn pas na enige tijd in het blog verschenen. wel gecorrigeerd maar door een interne fout niet op het web zichtbaar. excuses.
Unknown said…
Mooi stuk voor een mooi persoon Gerard.
Ik zal Ton missen...

Maarten

Popular Posts