travestiet

Het is een saprofiet: de sluierzwam, beter bekend onder de naam

Gesluierde dame. Het gaat om een mooie paddestoel. Ik zag ze staan bij de Japanse tuin. We waren op zoek naar bloeiende iris bij het bekende bruggetje. Maar daar is het tijd van het jaar niet voor. 
Paddestoelen dus wel. Hoewel het zeldzaam droog is geweest in de afgelopen zomermaanden. Er stond een groepje: drie bij elkaar nog twee dicht erbij en een wat meer apart. Saprofieten verteren organisch materiaal dat afgestorven is en het is dus vruchtbare ondergrond en zo ontstonden deze mooie zwammen.

Het bovenste deel is klokvormig, met donker olijfgroen, aasachtig stinkend slijm, daaronder wijd en diep raatvormig, wit, met ringvormige discus aan de top. Ik zeg: een witte fallus in optima forma als ik het moet beschrijven. Vanonder de rand van de hoed ontplooit zich rondom de steeltop een witte sluier: onregelmatig en grofmazig, wijd uitstaand net tot op de grond.


Deze exemplaren waren al behoorlijk ‘rijp’ en gaven een sterke lucht af.  Het geheel deed me toch niet echt denken aan een dame. Nee, eerder aan een travestiet.

Comments

Popular Posts