EK blindganger

Net in Nederland val ik met de neus in de boter. Het Nederlands elftal moet aan de bak. En flink ook. De wedstrijden moeten gewonnen worden; IJsland thuis en Turkije uit.
Het viel bitter tegen.

Het Nederlands elftal is een groepje voetballers die spelen in dezelfde shirts. Meer is het niet. Een samenraapsel zo leek het tegen IJsland. Ook zonder een herkenbare strategie. Het was een slap aftreksel van het beroemde Nederlandse hogeschool voetbal (snel, dynamisch en creatief met de drang naar voren) met trage opbouw, veel nutteloos geschuif en nauwelijks creativiteit.

Welke coach er ook voor de groep staat, uiteindelijk zijn het de spelers die het moeten doen. Met internationals die onder contract staan in de buitenlandse competitie bij Manchester United, Galatasaray, Lazio Roma, Bayern München, en Porto, moet dit Oranje zich diep schamen dat het het zo ver heeft laten komen. Dat deze spelersgroep heeft gefaald staat voor mij vast, maar zijn zij ook hoofdverantwoordelijk?
Of is het de schuld van de KNVB die om onbegrijpelijke redenen Danny Blind heeft aangesteld. Een kleurloze voetballer die als hoofdcoach tien jaar geleden even aan het roer stond bij Ajax moet nu verwende profs in het gareel zien te krijgen. Van buitenaf bezien lijkt er geen chemie, is de opstelling tot twee keer toe vaag of in ieder geval vreemd. Narsingh, Van Der Wiel maar ook Sneijder hebben twee keer niks maar dan ook niks laten zien. Blind, Klaasen stonden op de verkeerde plek. De verdediging rammelde aan alle kanten.

Volgend jaar geen EK voetbal dus alle aandacht naar EK atletiek zou ik zeggen. Er is echter één positie die vóór alle andere ter discussie moet worden gesteld. En dat is de positie van Bert van Oostveen. Hij lijkt de enige te zijn die blind voor het EK 2016 getekend heeft. Met deze blindganger aan het roer zal de toekomst van het NLXI snel stroomafwaarts gaan. Dus niet de spelers, niet de coach maar Bert moet weg. Als een van de 16 miljoen bondscoaches in Nederland met boeter op mijn hoofd is me dat wel duidelijk. Kortom: alle ballen op Blind.


Comments

Popular Posts