radio muziek

Ik las en hoorde dit de afgelopen dagen.  Hoorde inderdaad want ik heb hier in NL regelmatig de radio aan.

Radiozenders draaien te weinig Nederlandstalige muziek ( dit volgens de directeur van Buma/Stemra: Frank Helmink).
GL: Zenders draaien wat mensen willen horen denk ik. Als ik de verschillende Nederlandse zenders beluister hoor ik heel veel muziek van Nederlandse bodem. Of dat te weinig is weet ik niet. 

"De beperkte aandacht voor Hollandse hits staat in geen verhouding tot verkoopcijfers en bezoekersaantallen. Kijk naar de populariteit van de Toppers, Guus Meeuwis en Nielson of festivals als Dutch Valley en het Mega Piraten Festijn. Ik heb het gevoel dat de persoonlijke smaak van muzieksamenstellers van de zenders allesbepalend is", aldus Helmink.
GL: nu gaat het om andere zaken lijkt me want populariteit van Nederlandse taal in de muziek is niet zo groot als het totaal van Nederlandse producties. De Toppers zingen gewoon internationale hits en op Dutch Valley lijkt Nederlandse tekst niet direct het belangrijkste onderdeel van de muziek.

Een zegsvrouw van de NPO zegt dat het onderzoek van TNS Nipo te beperkt is. "Radio 2 en 3FM draaien een breed pakket aan platen. Bij het totaal aan Nederlandstalige muziek gaat het om heel andere cijfers: bijna 10 procent op 3FM en 15 procent op Radio 2."

GL: hier komt al weer een ander punt. In het verleden was er een groot verschil tussen, toen nog, Hilversum 2 en 3 maar nu als Radio 2 en 3 is er een zeer grote overlap en zijn sommige programma’s naadloos in wisselbaar.
Dus. Gaat nu om hits van Nederlandse bodem, Nederlandse producties, Nederlandse acts of Nederlands talig gezongen nummers?
En. Is een vergelijk tussen volksmuziek, populaire muziek en rock of R&B wel wenselijk.
Maar. Gaat het niet om de kwaliteit van de muzikanten, de muziek, het optreden of presentatie ipv het waarde oordeel of je de muziek wel of niet leuk vind.

Uiteindelijk gaat het om muziek: Wim Sonneveld, Liesbeth List, Frans Halsema, Boudewijn de Groot, Normaal, de Dijk, de Scene, Trockener Kecks, Van Dik Hout, Marco Borsato, Acda en de Munnik, Guus Meeuwis, Claudia de Brey, Blof, Daniel Loheus, Frank Boijen, Spinvis, Brainpower, Ali B. Herman van Veen en Ede Staal.

Ik hoor Ede alleen op Radio Noord, Liesbeth List op Radio 1, Spinvis, brainpower nauwelijks, Lohues op Radio Drenthe of Noord en de rest overal op de radio. Als ik mijn eigen keus wil horen pak ik wel een CD.





Comments

Popular Posts