ook Brazilië op WADA lijst

De Rusada is niet het enige lab wat onder het vergrootglas ligt bij de WADA. Het WADA kwam ook tot de conclusie dat de nationale anti-dopingagentschappen van Argentinië, Israël, Bolivia, Oekraïne en Andorra niet deugen. Het WADA laat vanaf heden de dopingcontroles uitvoeren door enkele geaccrediteerde labs, op kosten van het geschorste land. Denk niet dat daar heel veel mensen van wakker liggen, laat staan atletiekkenners.

Niet alleen de bovengenoemde zes landen moeten de consequenties dragen van intolerantie betreffende anti-doping. Ook de nationale anti-dopingagentschappen van Brazilië, België, Frankrijk, Griekenland, Mexico en Spanje lopen volgens het WADA de kantjes er onbehoorlijk van af. Kijk dat is nieuws: ook de organisator van OS2016 zit er bij.

Al deze bonden moeten op 18 maart 2016 voldoen aan strikte eisen van het WADA. Het is nog niet duidelijk wat de eventuele strafmaat is nu en bij niet naleven van de regels. Tsja, daarom ontbreken waarschijnlijk ook nu de namen (nog) van Kenia, Ethiopie, Jamaica, USA en China, om maar wat opvallend afwezige landen te noemen.

As Wada’s spokesman, Ben Nichols, explained: “Andorra and Israel were declared non-compliant after it was deemed they did not have sufficient anti-doping rules in place. Argentina, Bolivia and Ukraine were declared non-compliant for using non-accredited laboratories for their urine and blood sample analysis – this is prohibited under world anti-doping rules.”
Belgium, Brazil, France, Greece, Mexico and Spain were put on a compliance “watch list” and given four months to put their houses in order.

WADA kan niet direct actie ondernemen tegen de landen die zich niet conform de richtlijnen gedragen. De kans dat hierdoor internationale kampioenschappen of zelfs Olympische Spelen worden gemist is niet erg groot. Is het een papieren tijger? Is er wel doelgericht gemikt op grote atletieknaties? Het toont meer de zwakte van de WADA dan de kracht die meneer Nichols voor ogen heeft.

Nu lijkt het meer op de oude tv serie: “daar komende schutters”……oude mannetjes die zich grappig glorieus gedragen….maar slechts zich zelf serieus nemen…..

Comments

Popular Posts