Nic.

Nic. is een korfbal vereniging.

Dat zit zo.

Ooit is Nic. opgericht in Groningen door H.J. Jonker en A.J.G. Strengholt, op 20 december 1920 om precies te zijn, waarbij de naam verwijst naar Nico Broekhuysen

Nico(laas) Broekhuijzen  geboren in Dordrecht op 30 december 1876  en in Hilversum overleden op 13 mei 1958) was een Nederlandse onderwijzer, die bekendstaat als 'de uitvinder van het korfbal'.

Broekhuijsen was onderwijzer in oa. Amsterdam, waar hij les gaf aan de 'nieuwe schoolvereniging'. In 1902 ging hij naar het Zweedse plaatsje Nääs voor een handenarbeidcursus. Daar zag hij het spel ringboll spelen.

Dit spel werd gemengd gespeeld. De bal moest door een ring aan een drie meter hoge paal gegooid worden. Het veld was verdeeld in drie vakken, waar de spelers en speelsters niet uit mochten komen. Dit lijkt ook sterk op het in Zuid-Afrika populaire Ringball (9 spelers m/v ) Wat op zich ook weer kenmerken heeft van het Gemenbest-landen populaire Netball (7 spelers v).

Thuis in Amsterdam liet Broekhuysen zijn leerlingen een soortgelijk spel spelen. De spelregels werden versimpeld en de ring werd vervangen door een korf.  Op 2 juni 1903 werd de Nederlandsche Korfbal Bond opgericht, waar Broekhuysen voorzitter van werd. Korfbal werd een populaire sport, mede door het gemengd spelen, waardoor het een echte christelijke familie sport werd

Broekhuysen maakte ook nog mee dat korfbal tijdens de Olympische Zomerspelen 1920 in Antwerpen demonstratiesport was. In 1933 was hij medeoprichter van de Internationale Korfbal-Federatie. Als voorzitter was het de eerste van tot nu toe louter nederlandse voorzitters van de IKF (69 leden: Africa (9)/Americas (9)/Asia (15)/Europe (32)/Oceania (2))


Gisteravond maakte ik mijn debuut voor MCZ Groningen bij Nic. als conditietrainer bij het eerste. Maar daar over later meer.


Comments

Popular Posts