omlandia

Het Groningsch Studenten Corps ontstond in 1815: Vindicat. Sinds 1940 Het Groninger Corps is het motto Handhaaft en Beschaaft aan devaluatie onderhevig
Vindicat atque Polit stond de afgelopen tijd vaker in de schijnwerpers dan haar lief was.

Hoewel.

Al met de oprichting van de academie in 1614 werden de Natio Hollandica en een jaar later de Natio Geldrica en Transisalana opgericht, die meteen in opspraak kwamen door het ronselen van nieuwe studenten en het afdwingen van lidmaatschapsgeld.
In 1616 werd een natio opgericht waarin de Westfaalse studenten zich verenigden en later werd ook nog een een natio voor Oost Friese toegevoegd. Naast de Duitse kwam er nog een voor studenten van buiten de Stad en Ommeland de vereniging; Omlandia in 1641 opgericht. (wiki)
Het doel van deze collegia nationalia was gezelligheid te bevorderen en saamhorigheid te kweken. Dit laatste werd vooral bereikt door drankgelagen en vechtpartijen met andere verenigingen. Een beruchte vechtpartij was ‘de veldslag op de Vismarkt’ tussen de Ommelanders en de Geldenaren. (wiki)
Het oudste bittergenootschap is Omlandia, heropgericht op 1 oktober 1837 door studenten uit de periferie van de stad Groningen: de Ommelanden en nog steeds actief. De saamhorigheid en band van het corps met de Groningse Ommelanden komen tot uitdrukking in het feit dat het genootschap evenementen organiseert die de band verder bevorderen en verstevigen met de Groningse Ommelanden. Zo cultiveert en gebruikt Omlandia het Gronings dialect, 'de Grunneger toal': de leden van Omlandia spreken tijdens de bijeenkomsten Gronings en zingen Groningse (volks)liederen. Kern van het genootschap zijn de regelmatige borrels die immer plaatsvinden in cafés buiten de stad Groningen, echter binnen de provincie. (wiki)


Zelf ken ik Vindicat via dit ‘bittergenootschap’. Zij kwamen jaarlijks per koets naar Slochteren om zich bij een van de twee kroegen in het dorp vol te gieten en daarna de Dikke Boom te bezoeken in het Slochterbos. Wij woonden tegenover het bos en min of meer tussen de twee kroegen: Smit en Boxem in. Wat er gebeurde wist ik niet. Ik hoorde slechts de lallende en zingende studenten. Mijn vader vertelde dat het studenten van Vindicat waren die dan lopend naar de Dikke Boom gingen.


De stam van deze stokoude beuk had een omvang van ruim 6 meter en stond helemaal achter in net, rechts, uit de zichtlijn vanaf de borg. Bij een voorjaarstorm brak de boom af. Omlandia plaatste een overlijdensadvertentie in Nieuwsblad van het Noorden. De freule plantte een nieuwe beuk die inmiddels al meer dan vijftig jaar oud is.

Na beroerde verhalen over ontgroening, banale inwijdings rituelen en seksisme nu een ‘slet-verkiezing’ bij de corporale roeiclub Aegir. De Groninger Studenten Roeivereniging “Aegir” is opgericht op 7 februari 1878 en is een officiële subvereniging van Vindicat.


“….. Wij zijn als bestuur geschokt door de publicatie in het verenigingsblad van onze sub-vereniging G.S.R. Aegir. Wij waren niet op de hoogte van het bestaan van dit blad. Onze sub-verenigingen opereren onder onze vlag en dienen zich te conformeren aan onze normen en waarden. Vindicat heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan de herijking van de cultuur en binnen de recentelijk herijkte normen en waarden is er geen ruimte voor seksisme. …..,” laat Vindicat-voorzitter Stijn Derksen in een schriftelijke reactie weten.

Weinig verandert dus. Het handhaven van beschaving is een dagtaak die veel studie vraagt zo lijkt me.

Comments

Popular Posts