grens overschrijdend


 de laatste dagen veel commentaar op het boek Chef Charles van Commenee gelezen. waar de term grensoverschrijdend in de discussies leidend lijkt te zijn terwijl het boek daar juist handvatten voor geeft.

maar ik moest vooral aan fysieke grenzen denken. Scheidslijnen. Markeringen. Grensovergangen.

ik dacht aan de conflicten in Soedan, zowel in Noord als in Zuid. waar onder de oppervlakte ook een kleurstrijd is tussen 'arabieren' en 'zwarten' en is het veel minder islam tegen christenen.

dan de strijd van noord en zuid Jemen en de onrust die dat geeft rondom het Arabisch schiereiland. Ook hier een religieuze strijd maar ook onderliggende problematiek die dateert uit tijden van voor het Ottomaanse rijk en de Britse overheersing.

Oekraïne met Rusland is ook ee complex probleem. Hier spelen Joden een vooraanstaande rol in de politiek.


Palestina -Israel.


In de discussie over de topsport ging het ook over vergane glorie, een generatie coaches die het contact met de hedendaagse werkelijkheid heeft verloren. Er is een nieuwe moraal, er zijn nieuwe media, nieuwe journalisten enzovoorts. Maar ook het oude was eens vernieuwend, de krant ook voor de krantenbak en Hans van Wissen, Rob Velthuis, Henk van der Sluis, Wim van Hemert de kenners en atletiekspecialisten die nu vergeten lijken te zijn.


De parallel? Als je niet weet waar je vandaan komt weet je niet waar je naar toe gaat.


Comments

Popular Posts